Διαβάσαμε το άρθρο: Επάγγελμα λογιστής-φοροτεχνικός. Τι τέξεται η επιούσα;

0

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός

Αν κάποιος ήθελε να περιγράψει με γλαφυρότητα τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες ενός λογιστή-φοροτεχνικού σχετικά με τα επαγγελματικά δρώμενα, τότε κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το χωρίο από τη γνωστή φράση της Παλαιάς Διαθήκης1, με το οποίο επέλεξα σήμερα να τιτλοφορείται η μικρή ανάλυσή μου.

Τι μας περιμένει λοιπόν την αυριανή μέρα στον επαγγελματικό μας στίβο; Στην ερώτηση αυτή δεν είμαι σε θέση να απαντήσω γιατί αφενός μεν, στο πανεπιστήμιο δεν διδάχθηκα τις τεχνικές του Νοστράδαμου έτσι ώστε μέσα από τη μαγική μου σφαίρα να προβλέπω με ακρίβεια τα μελλούμενα, αφετέρου δε, δεν διαθέτω τις ικανότητες του μεγάλου μάντη Κάλχα. Παρόλα αυτά είμαι σε θέση να αναφέρω ότι κάποια πράγματα έχουν ήδη δρομολογηθεί για εμάς αλλά δυστυχώς δίχως εμάς.

Όσο περνάει ο καιρός ο ασφυκτικός κλοιός των καταληκτικών προθεσμιών σφίγγει όλο και περισσότερο σαν βρόχος τον λαιμό όλων των συναδέλφων, μισθωτών αλλά και ελευθέρων επαγγελματιών. Οι ρυθμοί πλέον είναι φρενήρεις, οι υποχρεώσεις δεν έχουν τελειωμό και εκτός αυτού έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνεχιζόμενες «δυσλειτουργίες»2 του συστήματος taxisnet -όπως και άλλων εφαρμογών της Δημόσιας Διοίκησης- αλλά και τις γεμάτες αμετροέπεια και πολλές φορές κομπασμό αποφάσεις των ιθυνόντων.

Εκτός όμως από τον «Γολγοθά» των καθημερινών υποχρεώσεων3, τρέχουν και οι εξελίξεις γύρω από το επάγγελμά μας. Από το Ο.Ε.Ε. ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα σεμινάρια για την αναβάθμιση της τάξης των συναδέλφων που υπέβαλαν τις αιτήσεις για τη συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική εκπαίδευση (e-learning). Επίσης, κυκλοφόρησε ένα προσχέδιο *** για την πιστοποίηση των λογιστών-φοροτεχνικών και εκφράστηκαν ήδη πολλές αντιρρήσεις σχετικά με τη νομιμότητά του αλλά και τον τρόπο «αξιολόγησης». Να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι είμαι υπέρμαχος της συνεχούς επιμόρφωσης όλων μας γιατί μέσω αυτής πιστεύω ότι θα γίνουμε όλοι καλύτεροι στο δύσκολο έργο το οποίο επιτελούμε. Απλώς θεωρώ ότι το σχέδιο πιστοποίησης δεν έγινε στη σωστή βάση και χρειάζεται ριζικές αλλαγές ώστε να πετύχει το στόχο της η όλη προσπάθεια και να μην οδηγηθούν στο περιθώριο χιλιάδες συνάδελφοι που ασκούσαν με συνέπεια τόσα χρόνια νομίμως το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα της πιστοποίησης γιατί θα αποτελέσει θέμα ξεχωριστής ανάλυσης και προβληματισμού στο προσεχές μέλλον.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά γράφοντας τα παραπάνω ήρθε στο μυαλό μου η γνωστή λαϊκή παροιμία που αναφέρει «ο λύκος στην αντάρα χαίρεται».

Μέσα λοιπόν σε μια περίοδο που βρίθει φορολογικών αλλαγών και καταληκτικών ημερομηνιών, συντελούνται κοσμοϊστορικές –θα έλεγα– εξελίξεις που θα αλλάξουν άρδην το επάγγελμά μας κι εμείς, όντες βυθισμένοι στο τέλμα των καθημερινών υποχρεώσεων αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τους ρυθμούς των καταιγιστικών αυτών αλλαγών. Με εμφανή την αίσθηση της ανασφάλειας, χειμαζόμενοι κι εμείς από την οικονομική κρίση που ταλανίζει την ελληνική οικονομία γενικότερα, πλημμυρισμένοι από άγχος και αβεβαιότητα για το μέλλον του κλάδου, προσπαθούμε να ορθοποδήσουμε και να ζυγίσουμε τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο χώρο, ανήμποροι να αντιδράσουμε αφού δεν έχουμε ουσιαστικά συνειδητοποιήσει το μέγεθος της δύναμης που έχουμε ως κλάδος.

Οι αδόκιμες προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από πλευράς υπ. Οικ. σε συνδυασμό με τη μόνιμη επωδό των ιθυνόντων για τη δημιουργία ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, έχουν οδηγήσει στην καλλιέργεια ενός κλίματος ανασφάλειας σε μας ως επαγγελματίες λογιστές –από πλευράς πολυπλοκότητας της νομοθεσίας– αλλά και σε νέους επιχειρηματίες και υποψήφιους επενδυτές, αφού η έλλειψη σταθερότητας στο φορολογικό μας σύστημα ουσιαστικά στραγγαλίζει κάθε επενδυτική προσπάθεια.

Αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι η ανασύνταξη του κλάδου μας, η σύμπνοια των απόψεών μας και η κοινή γραμμή πλεύσης, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα μας ξεπεράσουν με ολέθρια αποτελέσματα για όλους μας. Κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω τη δύναμη της γνώσης στο επάγγελμά μας. Η συνεχής επιμόρφωση όλων μας θα αποτελέσει τη βασική αιτία δημιουργίας κλίματος ασφάλειας, διότι όταν γνωρίζεις ένα αντικείμενο καλά πατάς γερά στα πόδια σου. Η γνώση είναι δύναμη σε όλα τα επίπεδα. Ευελπιστώ σύντομα να υπάρχουν θετικές εξελίξεις στα θέματα που μας απασχολούν σχετικά με το επάγγελμά μας, έτσι ώστε να αναγνωριστεί επιτέλους το δύσκολο έργο που επιτελεί εδώ και δεκαετίες ο κλάδος μας και να καθοριστεί ένα σαφές πλαίσιο που θα καθορίζει όχι μόνο τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματά μας. Ο ρόλος του λογιστή, του φοροτεχνικού, του οικονομολόγου είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία του τόπου, γι΄ αυτό και η πολιτεία πρέπει να εγκύψει στους προβληματισμούς και στις ανησυχίες μας ώστε να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία που θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές.

*** Σημείωση και τοποθέτηση του κ. Νικολάου Πατέλη Το προσχέδιο αφορά πρόταση της ΚΔ του ΟΕΕ  (εγκεκριμμένη κατά πλειοψηφία) για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης από το Υπουργείο Ανάπτυξης ως προς το περιεχόμενο των εξετάσεων για την Πιστοποίηση των Λογιστών που προβλέπει το άρθρο 17 του Ν.3842/2010. Όμως το προσχέδιο, κατά την ΠΟΦΕΕ η οποία εκπροσωπήθηκε και στην συνεδρίαση της ΚΔ την προηγούμενη εβδομάδα, είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟ την ισχύουσα νομοθετική διάταξη βάσει και της αιτιολογικής έκθεσης – καθώς εξαιρεί Συναδέλφους – και καταδεικνύει την “εσωτερική προσπάθεια” του ΟΕΕ στην δημιουργία – εισάγει βέβαια την προεραιτικότητα ενώ ο Νόμος μιλάει για υποχρεωτικότητα – μιας 3ης Τάξης (Α+) χωρίς όμως να γνωρίζει ΚΑΝΕΝΑΣ – ούτε και τα Μέλη της Κ.Δ. – ποια θα είναι τα επαγγελματικά της δικαιώματα. Οι κ.κ. Καθηγητές που κάλεσε το ΟΕΕ να καταθέσουν προτάσεις θεωρούν ότι πρέπει να δώσουμε εξετάσεις (πάλι) για την απόκτηση πτυχίου σε θεωρία που δεν έχει εφαρμογή στο 99.99% των επιχειρήσεων (π.χ. Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα) ενώ αφήνουν εκτός ύλης πάρα πολλά θέματα που γνωρίζουμε και μελετάμε διαρκώς καθώς άπτονται της καθημερινότητας μας, ενώ κάποιοι στην Κ.Δ. θέλουν να μας δώσουν πιστοποίηση κατά ISO. Αυτά τα “αποφασίζουμε και διατάζουμε” συμβαίνουν γιατί ο Κλάδος προτίμησε να “στείλει” στην Κ.Δ. κομματικούς εκπροσώπους που δεν έχουν σχέδη με το Επάγγελμα είναι αναγκαίο να είναι σε ετοιμότητα ώστε μέσα από τα Συνδικαλιστικά Σωματεία να δηλώσουμε με έμφαση ότι ΠΡΕΠΕΙ το ΟΕΕ να σταματήσει να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς. Δυστυχώς ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ΠΟΦΕ-Ε είχε δίκαιο που ζητούσε από τους Συναδέλφους να αναλογισθούν τι θα ψηφίσουν στις εκλογές της 15/12/13 για την νέα ΣτΑ του ΟΕΕ. Προσωπικά εύχομαι να έχουν τα “δίδακτρα” για το μάθημα που θα πάρουν όχι μόνον αυτοί αλλά και όλοι εμείς.  Δεν λέω ότι δεν χρειάζεται “ανησυχία” αλλά ότι χρεριάζεται ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του Κλάδου για να έχουμε λόγο σε ότι μας αφορά.
______________
1. Η φράση της Π.Δ. στην οποία αναφέρομαι είναι η ακόλουθη: «Μὴ καυχῶ τὰ εἰς αὔριον, οὐ γὰρ γινώσκεις τί τέξεται ἡ ἐπιοῦσα».

2. Είναι η νέα λέξη που χρησιμοποιείται από το υπ. Οικονομικών για να καλύψει τις ατέλειες του συστήματος taxisnet.

3. Ενδεικτικά παραθέτουμε τις βασικότερες από τις δηλώσεις-υποχρεώσεις που έχουν οι λογιστές φοροτεχνικοί κατά την διάρκεια μιας χρήσης:

1 Εκκαθαριστική Δήλωση Φ.Π.Α. (Φ1)
2 Περιοδική Δήλωση Φ.Π.Α. (Φ2)
3 Ανακεφαλαιωτικός πίνακας Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων Αγαθών και Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Φ4)
4 Ανακεφαλαιωτικός πίνακας Ενδοκοινοτικών Αποκτήσεων Αγαθών και Λήψεων Υπηρεσιών (Φ5)
5 Αίτηση και Αναλυτική Κατάσταση Δικαιολογητικών για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του ν. 2859/2000.
6 Δήλωση Αποθεμάτων μετάταξης

Παρακρατούμενοι φόροι
7 Προσωρινή Δήλωση Φ.Μ.Υ.
8 Προσωρινή Δήλωση Φ.Μ.Υ. (Μηδενική)
9 Δήλωση Απόδοσης Παρακρατούμενου φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα.
10 Δήλωση Απόδοσης προκαταβλητέου φόρου που υπολογίζεται επί των δικηγορικών αμοιβών καθώς και της παρακράτησης φόρου επί των μερισμάτων που καταβάλλονται από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους
11 Δήλωση παρακρατούμενου φόρου από φορείς γενικής κυβέρνησης κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών
12 Δήλωση Απόδοσης παρακρατούμενου φόρου από εισοδήματα από τόκους
13 Δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου από μερίσματα
14 Δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου από δικαιώματα
15 Δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου υπεραξίας ακινήτων
Οριστικές παρακρατούμενων
16 Οριστικής Δήλωσης Φ.Μ.Υ. ( Ε7)
17 Οριστική δήλωση αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα (Ε21)
18 Οριστική Δήλωση για εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις (Ε20)
19 Υποβολή Δήλωσης Βεβαίωσης Αποδοχών ή συντάξεων
20 Υποβολή Δήλωσης Βεβαίωσης αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα
21 Υποβολή Δήλωσης Βεβαίωσης εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις
22 Δήλωση Απόδοσης προκαταβλητέου φόρου που υπολογίζεται επί των δικηγορικών αμοιβών καθώς και της παρακράτησης φόρου επί των μερισμάτων που καταβάλλονται από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους
23 Δήλωση Απόδοσης Προκαταβλητέου φόρου στις αμοιβές Αρχιτεκτόνων- Μηχανικών
24 Δήλωση Απόδοσης Φόρου Ασφαλίστρων (Η1) (άρθρο 29 του ν. 3492/2006)
25 Δήλωση Απόδοσης Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς Δακοκτονίας (Η2Β) (άρθρο 102 του ν. 1402/1983)
26 Δήλωση Απόδοσης Τέλους Καρτοκινητής Τηλεφωνίας (βλ. άρθρο 33 του ν. 3775/2009)
27 Δήλωση Απόδοσης Τέλους Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας (βλ. άρθρο 33 του ν. 3775/2009)
28 Δήλωση απόδοσης τέλους παρεπιδιμούντων
29 Δήλωση απόδοσης δημοτικού φόρου Δωδεκανήσου
30 Δήλωση απόδοσης φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων
31 Δήλωση απόδοσης ειδικού φόρου κινηματογράφων (εισιτηρίων) (άρθρο 38 του Ν. 3220/2004, βλ. άρθρο 60 του ν. 1731/1987)
32 Δήλωση καταβολής φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίων
Φορολογία εισοδήματος
33 Δήλωση φορολογίας Εισοδήματος Ε1
34 Αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων (Ε2)
35 Μηχανογραφικό δελτίο οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3)
36 Δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ο.Ε., Ε.Ε., Αστικών, Αφανών ή Συμμετοχικών Εταιριών, Κοινωνιών Αστικού Δικαίου και Κοινοπραξιών. (Ε5)
37 Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κερδοσκ. χαρακτήρα Πλην τραπεζικών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων (Φ-01 010)
38 Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Τραπεζικών και Ασφαλιστικών επιχειρήσεων (Φ-01 011)
39 Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος για Νομικά Πρόσωπα ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Φ-01 012)
40 Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων που εφαρμόζουν τα Δ.Λ.Π. ΠΛΗΝ τραπεζικών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων (Φ-01 013)
41 Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Τραπεζικών και Ασφαλιστικών επιχειρήσεων που εφαρμόζουν τα Δ.Λ.Π. (Φ-01 014)
Κατάσταση Φορολογικής Αναμόρφωσης (άρθρο 31ΚΦΕ)
Ακίνητα
42 Δήλωση Ειδικού Φόρου Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) Νομικών Προσώπων
43 Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)
44 Υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας
45 Έλεγχος Εγκυρότητας και Οριστικοποίηση Ηλεκτρονικού Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. από Συμβολαιογράφους
46 Δήλωση Φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ)
ΚΦΑΣ
47 Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Πελατών-Προμηθευτών
48 Υποβολή Παραστατικών Μεταβίβασης Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Δ11)
49 Υποβολή Γνωστοποιήσεων Επιτηδευματιών (Δ12)
50 Δήλωσης Έναρξης – Μεταβολής – Παύσης Λειτουργίας Φ.H.Μ. (Δ13)
Διάφορες
51 Συνοπτικός Πίνακας Πληροφοριών Ενδοομιλικών Συναλλαγών
52 Δήλωση απόδοσης τελών χαρτοσήμου
53 Δηλώσεις της ΠΟΛ 1077/2012 κ ΠΟΛ 1033/2014
54 Κατάσταση Στοιχείων Ταμείων Ασφάλισης
55 Κατάσταση Στοιχείων Δημόσιων Θεραπευτηρίων
56 Κατάσταση Στοιχείων Εταιρειών Ύδρευσης
57 Κατάσταση Στοιχείων Επιχειρήσεων Ιδιωτικής Ασφάλισης
58 Κατάσταση Στοιχείων Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων
59 Κατάσταση Στοιχείων Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων
60 Κατάσταση Αποζημιώσεων Αιτία Ατυχήματος Επιχειρήσεων Ιδιωτικής Ασφάλισης
Μητρώου
61 Έντυπο Β1 – Σημείωμα Κ.Β.Σ. (Θεώρηση, Ακύρωση, Απώλεια βιβλίων και στοιχείων. Τόπος Τήρησης Ενημέρωσης, Αιτήσεις, Γνωστοποιήσεις.)
62 ΈντυποΒ2 – Δήλωση έναρξης – μεταβολής – παύσης λειτουργίας Φ.Τ.Μ.
63 Εντυπο Μ0 – Αίτηση για επανεκτύπωση -έκδοση πιστοποιητικού ΥΠΜ & Ε- παροχή πληροφοριών
64 Εντυπο Μ1 – Δήλωση απόδοσης Α.Φ.Μ. / Μεταβολής ατομικών στοιχείων
65 Εντυπο Μ2 – Δήλωση έναρξης / μεταβολής εργασιών φυσικού προσώπου
66 Εντυπο Μ3 – Δήλωση έναρξης / μεταβολής εργασιών μη φυσικού προσώπου
67 Εντυπο Μ4 – Δήλωση διακοπής εργασιών
68 Εντυπο Μ5 – Δήλωση υπό ίδρυση επιχείρησης
69 Εντυπο Μ6 – Δήλωση δραστηριοτήτων επιχείρησης
70 Εντυπο Μ7 – Δήλωση σχέσεων φορολογουμένου
71 Εντυπο Μ8 – Δήλωση μελών μη φυσικού προσώπου
72 Εντυπο Μ9 -Δήλωση στοιχείων έδρας αλλοδαπής επιχείρησης
73 Εντυπο Μ10 – Δήλωση εγκατάστασης εσωτερικού
74 Εντυπο Μ11 – Δήλωση εγκατάστασης εξωτερικού
75 Εντυπο Μ12 – Δήλωση πωλήσεων από απόσταση
76 Εντυπο Μ13 – Δήλωση απενεργοποίησης Α.Φ.Μ.

 

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker