Δημοσίευμα : Το νέο πεδίο των διασταυρώσεων των φορολογικών στοιχείων

0

Θα τολμούσα να πω, ότι δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί το μέγεθος, το εύρος και τις συνέπειες των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν 4174/2013), μέσω του οποίου καθορίζεται η διαδικασία του προσδιορισμού και της είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου, καθώς επίσης και οι διοικητικές κυρώσεις (βλέπε, πρόστιμα κ.λπ.) για όσους δεν συμμορφώνονται με την κείμενη φορολογική νομοθεσία. Στο επόμενο διάστημα θα διαπιστώσουμε αρκούντως, ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα θα επηρεάσει τη ζωή μας σε ζητήματα προσδιορισμού των δημοσίων εσόδων, κυρίως δε, θα θέσει σε δοκιμασία την συνέπεια των φορολογουμένων, ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που συνδέονται με την φορολογία.

Ας δούμε στο σημερινό σημείωμα μια από αυτές τις υποχρεώσεις, η οποία έρχεται μεν από τα «παλιά», πλην όμως διακρίνεται και από σχετικές καινοτομίες. Πρόκειται για την υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 14 του ως άνω Κώδικα: «κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα, καθώς και οι αγρότες που υπάγονται στο άρθρο 41 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν 2859/2000), υποβάλλουν καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών, για τα εκδοθέντα και ληφθέντα φορολογικά στοιχεία αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών, ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης αυτών (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα). Οι καταστάσεις αυτές αφορούν φορολογικά στοιχεία που σχετίζονται αποκλειστικά με την επαγγελματική εξυπηρέτηση, καθώς και την εκπλήρωση του σκοπού των προσώπων που είναι υπόχρεα συναλλαγών. Για τις λιανικές συναλλαγές υποβάλλονται συγκεντρωτικά δεδομένα».

Ι. Συνεπώς, βάσει των ανωτέρω, υπόχρεοι υποβολής είναι:

1. Κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως της κατηγορίας των βιβλίων που τηρεί (απλογραφικά ή διπλογραφικά), ή της απαλλαγής του από αυτά, καθώς και ανεξαρτήτως της υπαγωγής του ή μη στις διατάξεις του ΦΠΑ. Στην υποχρέωση συμπεριλαμβάνονται και οι αγρότες, φυσικά πρόσωπα, που υπάγονται είτε στο ειδικό είτε στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

2. Κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα, για τα φορολογικά στοιχεία που σχετίζονται αποκλειστικά με την επαγγελματική εξυπηρέτηση ή την εκπλήρωση του σκοπού των προσώπων αυτών. Περιλαμβάνονται, συνεπώς, όλα τα νομικά πρόσωπα και όλες οι νομικές οντότητες, ανεξαρτήτως κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, όπως Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., Δημόσιο, ΝΠΔΔ, σωματεία, ιδρύματα, καθώς και λοιπά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι υπάρχει ειδική ρύθμιση για τους  μη εγκαταστημένους στο εσωτερικό της χώρας υποκείμενους στον ΦΠΑ, οι οποίοι όμως διαθέτουν ΑΦΜ στο εσωτερικό της χώρας μας (βλ. Πολ. 1078/2014).

ΙΙ. Χρόνος υποβολής καταστάσεων πελατών και προμηθευτών για το ημερολογιακό έτος 2014

1. Καταστάσεις πελατών

Οι καταστάσεις αυτές υποβάλλονται από τους εκδότες των στοιχείων ανά τρίμηνο, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα κάθε ημερολογιακού τριμήνου που αφορούν.

Ωστόσο, ειδικά οι καταστάσεις πελατών του πρώτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, υποβάλλονται μέχρι 2/6/2014 (αντί της 31/5, εξ αιτίας του γεγονότος ότι 31/5 είναι ημέρα Σάββατο).

2. Καταστάσεις προμηθευτών

Έχουμε δύο κατηγορίες: τους υπόχρεους σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και τους μη υπόχρεους.

2.1 Υπόχρεοι υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ

Οι καταστάσεις αυτές υποβάλλονται από τους λήπτες υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, που τηρούν είτε διπλογραφικά είτε απλογραφικά βιβλία, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα κάθε ημερολογιακού τριμήνου που αφορούν. Για το πρώτο τρίμηνο του 2014 ισχύει ότι και για τις καταστάσεις πελατών.

2.2 Μη υπόχρεοι υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ

Το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, καθώς και τους αγρότες φυσικά πρόσωπα, που εντάσσονται είτε στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και  δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων, είτε στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, υποβάλλουν τις καταστάσεις σε ετήσια βάση, ήτοι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του ημερολογιακού έτους (2/2/2015, αφού η 31/1/2015 είναι ημέρα Σάββατο).

Συναλλαγές που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις

Στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών περιλαμβάνονται τα εκδοθέντα και ληφθέντα φορολογικά στοιχεία από τα πρόσωπα που αναφέραμε, ανεξαρτήτως του τρόπου έκδοσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα). Συνεπώς, περιλαμβάνονται:  τιμολόγια, εκκαθαρίσεις, έγγραφα που εξομοιώνονται με τιμολόγια, τίτλοι κτήσης, αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, στοιχεία που εκδίδονται για αυτοπαραδόσεις κ.λπ.

Συναλλαγές που εξαιρούνται από την αναγραφή τους στις καταστάσεις

(α) Οι πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών από και προς την αλλοδαπή (ενδοκοινοτικές παραδόσεις ή αποκτήσεις αγαθών, ενδοκοινοτικές παροχές ή λήψεις υπηρεσιών, πωλήσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών από και προς τρίτες χώρες, παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών προς την αλλοδαπή στις οποίες επιβάλλεται ΦΠΑ της χώρας μας).

(β) Τα ενοίκια ακινήτων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων (σημείωση: αν έχει επιλεγεί φορολογικό καθεστώς ΦΠΑ, δεν ισχύει η εξαίρεση).

(γ) Οι πωλήσεις εισιτήριων όλων των μεταφορικών μέσων.

(δ) Οι συνδρομές σε επαγγελματικές οργανώσεις και επαγγελματικά επιμελητήρια

(ε) Οι συνδρομές και δωρεές σε συλλόγους και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για τις οποίες εκδίδονται μη φορολογικά στοιχεία (αποδείξεις είσπραξης).

 (στ) Συναλλαγές που αφορούν τόκους ή προμήθειες που χορηγούνται ή λαμβάνονται από τραπεζικά ιδρύματα, πλην προμηθειών πιστωτικών καρτών από και προς υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών.

(ζ) Συναλλαγές που αφορούν τόκους ή προμήθειες που καταβάλλονται ή λαμβάνονται από και προς τραπεζικά ιδρύματα από υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, πλην καταβαλλόμενων προμηθειών πιστωτικών καρτών προς τα ιδρύματα αυτά. Αντίθετα, συμπεριλαμβάνονται οι τόκοι επί πιστώσει πωλήσεων, υπερημερίας κ.λπ.(προσοχή στην περίπτωση αυτή: υποβάλλεται ό,τι συμπεριλαμβάνεται στη φορολογητέα αξία για ΦΠΑ).

(η) Η αξία εγγυοδοσίας, εφόσον δεν περιλαμβάνεται στη φορολογητέα αξία των πωληθέντων αγαθών (είδη συσκευασίας που καλύπτονται από εγγύηση).

(θ) Τα έξοδα μισθοδοσίας (μισθοί, ημερομίσθια, συντάξεις), στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές.

(ι) Οι εισφορές που καταβάλλονται σε Ταμεία Ασφάλισης (ΟΑΕΕ κ.λπ.).

(ια) Τα γραμμάτια προκαταβολής (προείσπραξης) δικηγορικών συλλόγων.

(ιβ) Τα μερίσματα που χορηγούν οι δικηγορικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι δικαστικών

επιμελητών, οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι κ.λπ. στα μέλη τους.

(ιγ) Τα τέλη και δικαιώματα, που εισπράττουν οι άμισθοι υποθηκοφύλακες, για

λογαριασμό τους και για λογαριασμό τρίτων.

(ιδ) Τα ασφάλιστρα και αντασφάλιστρα.

(ιε) Οι κοινόχρηστες δαπάνες.

(ιστ) Οι πωλήσεις λαχείων.

Προσοχή! Ειδικά για το έτος 2014, τα φορολογικά στοιχεία (λογαριασμοί) που αφορούν τις πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος μόνο από τη ΔΕΗ, τις πωλήσεις ύδατος μη ιαματικού, από την ΕΥΔΑΠ και τις δημοτικές επιχειρήσεις και την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σταθερή ή κινητή), δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών που υποβάλλουν οι εκδότες αυτών, ενώ οι λήπτες, υποβάλλουν στην κατάσταση προμηθευτών, τα στοιχεία αυτά συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλλόμενου-εκδότη. Στις περιπτώσεις αυτές επίσης, δεν καταχωρίζεται το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), που εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σημειώνεται πάντως, ότι από 1.1.2015, τόσο οι εκδότες, όσο και οι λήπτες, καταχωρίζουν στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών, αντίστοιχα, αναλυτικά όλα τα παραπάνω φορολογικά στοιχεία αφού όπως είναι γνωστό δεν θα υπάρχει πλέον η είσπραξη του ΕΕΤΑ μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, αλλά θα εκδίδεται πράξη προσδιορισμού του φόρου για τα ακίνητα (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).

Επισημαίνεται ότι, μηδενικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών δεν υποβάλλονται.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι ο υπόχρεος στην υποβολή των παραπάνω καταστάσεων, θα πρέπει να επιδιώκει την συμφωνία τους τόσο με τις υποβληθείσες, ή υποβαλλόμενες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, όσο και με τα στοιχεία που θα υποβάλλει ο αντισυμβαλλόμενος.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι καταστάσεις φορολογικών στοιχείων του ημερολογιακού έτους 2013, θα υποβληθούν κανονικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ΚΦΑΣ, ήτοι μέχρι την 25/6/2014. Στις καταστάσεις αυτές, δεν συμπεριλαμβάνονται συναλλαγές εφόσον η συνολική αξία προ ΦΠΑ κάθε στοιχείου, δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

Νίκος Σγουρινάκης

Πηγή: EPIXEIRISI.GR

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker