Πώς θα επιβληθεί η εισφορά 26,95% στους τίτλους κτήσης.

0

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Η διάταξη ενδέχεται να κατατεθεί στη Βουλή ως τροπολογία. Πώς θα κρατείται η εισφορά. Τι προβλέπεται για τον φόρο. Γιατί θα πρέπει να υπογράφεται σύμβαση. Πότε θα πιστωθούν οι εισφορές επικούρησης ή και εφάπαξ. Τι θα γίνει με τους συμψηφισμούς.

Να «κλείσει» ένα ένα τα θέματα που εντός του 2017 προκάλεσαν αντιδράσεις αλλά και ταλαιπωρία σε χιλιάδες ασφαλισμένους επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, παράλληλα με τη θωράκιση του ΕΦΚΑ, ώστε κατά το 2018 να είναι «καθαρός» από βάρη και παραφωνίες του χρόνου που φεύγει.

Στην πρώτη γραμμή, βρίσκεται η νομοθετική διάταξη για τους τίτλους κτήσης. Σύμφωνα με την τροπολογία που έχει ήδη καταρτιστεί και ενδέχεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών, όλοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ακόμη και φοιτητές που θα λάβουν εντός του 2018 αμοιβή μέσω απόδειξης δαπάνης (τίτλος κτήσης) θα καταβάλλουν εισφορές 26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία.

Η διάταξη είναι έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί ακόμη και με τη μορφή τροπολογίας, προς ψήφιση στη Βουλή, πριν από την έναρξη του νέου έτους καθώς είναι πλέον συχνή η χρήση των τίτλων κτήσης, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να υποκαταστήσουν τα δελτία παροχής που έκλεισαν λόγω της υποχρέωσης καταβολής εισφορών.

Από την 1η Ιανουαρίου 2018, εισφορές θα πληρώνονται και για τους τίτλους κτήσης, θα παρακρατούνται στην πηγή, θα αφαιρούνται δηλαδή από την αμοιβή του προσώπου που λαμβάνει τον τίτλο κτήσης και θα καταβάλλεται στον ΕΦΚΑ από τον αντισυμβαλλόμενο-εργοδότη.

Μάλιστα, αρχικά θα αφαιρείται ο φόρος της τάξεως του 20% και στη συνέχεια θα υπολογίζεται η εισφορά. Για όλους θα προβλέπεται η υποχρέωση υπογραφής σύμβασης. Ειδικά για όσους δεν έχουν άλλη ασφάλιση, ως μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες και κυρίως τους άνεργους, η σύμβαση θα είναι το βασικό εργαλείο για τον ορθό προσδιορισμό του ασφαλιστικού χρόνου, στον οποίο θα αντιστοιχεί κάθε φορά η αμοιβή με τίτλο κτήσης.

Ο χρόνος αυτός θα λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον πρώην ΟΑΕΕ. Στην πράξη, το ποσό θα διαιρείται κάθε φορά με τον κατώτατο μισθό, προκειμένου να προσδιοριστούν οι μήνες ασφάλισης. Όσο για τους συνταξιούχους, για τον ασφαλιστικό χρόνο στον οποίο θα αντιστοιχεί η απόδειξη δαπάνης θα προβλέπεται μείωση της σύνταξης κατά 60%.

ΠΗΓΗ: Ρούλα Σαλούρου salourou@euro2day.gr

EΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ.ΠΑΤΕΛΗΣ

Share.

Leave A Reply

eXTReMe Tracker