ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/09/2014 Οδηγός για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α -Όπως στάλθηκε στις Εφημερίδες του Ν.Καβάλας

0

Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Καβάλας
Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
Ομονοίας 161–Καβάλα * Τηλ. 2510-831667 * e-mail:eges13@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/09/2014
Οδηγός για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α

Στο κείμενο που ακολουθεί θα γίνει προσπάθεια να καταγραφούν με απλά και κατανοητά λόγια οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για την διαδικασία έκδοσης και πληρωμής του νέου φόρου ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.)

1. Ποια αλλαγή έγινε στις δόσεις του ΕΝ.ΦΙΑ;
Οι δόσεις από 5 έγιναν 6 και η 1η δόση έληξε σήμερα 30/9. Έτσι όποιος πλήρωσε την 1η δόση με το αρχικό σύστημα (στις 29/8 ή τέλη 9ου) όπου οι δόσεις ήταν μεγαλύτερες [αφού ήταν πέντε] ,το παραπάνω που πλήρωσε, θα συμψηφιστεί με την αμέσως επόμενη δόση στις 30/10 και όχι με την τελευταία. Εφόσον λοιπόν οι δόσεις έγιναν έξι με πρώτη δόση να λήγει την 30/9 σημαίνει ότι η τελευταία έκτη δόση λήγει στις 27/2/2015
Η πρώτη δόση (30/9) αν δεν πληρώθηκε (έστω και ας δεν έχουν γίνει οι όποιες διορθώσεις) θα έχει τις σχετικές προσαυξήσεις.

2. Σε ποιους έγιναν ή θα γίνουν αυτόματα από την Γ.Γ.Π.Σ. αλλαγές στον ΕΝ.ΦΙΑ ;
Οι αλλαγές που θα φανούν στο νέο εκκαθαριστικό από τις 22/9 (και μάλιστα όχι σε όλους αφού αυτό θα γίνεται σταδιακά) θα αφορούν μόνον όσους έχουν οικόπεδα στους περίφημους 4.000 οικισμούς που έχουμε ακούσει τόσο συχνά από τα Μ.Μ.Ε. Κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει κανένας τέτοιος οικισμός στο Νομό Καβάλας. Άρα εδώ – για αυτό το θέμα – δεν θα έχουμε αλλαγές.
Θα έχουμε όμως αλλαγές σε όσα ακίνητα του Νομού έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία.
Ταυτόχρονα θα γίνει σταδιακά (έως 15-20/10) μείωση – με έκδοση νέας εκκαθάρισης – για όσα ακίνητα ΟΛΟ το 2013 ήταν κενά (στοιχεία από το Ε2 Ο.Ε.2014) και με ΜΗΔΕΝΙΚΗ κατανάλωση ρεύματος (απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει σύνδεση με ΔΕΗ αλλά να είναι κομμένο) με στοιχεία που θα ληφθούν από την ΔΕΗ βάσει του αριθμού παροχής που έχει δηλωθεί στο Ε9 και στο Ε2.

3. Τι γίνεται με τα λάθη ή τις παραλήψεις που υπάρχουν στα Ε9 (άρα και στον ΕΝΦΙΑ);
Αυτά τα λάθη που υπάρχουν στα Ε9 (σ.σ. όπως π.χ. στα τ.μ., στις προσόψεις, στην ημερομηνία κατασκευής κ.τ.λ..) δεν θα διορθωθούν αυτόματα. Θα πρέπει οι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα και εταιρίες) μόνοι τους ή σε επιτόπια συνεργασία με τον Λογιστή τους να διορθώσουν ή να καταχωρήσουν πάλι τα χειρόγραφα Ε9 του παρελθόντος ώστε στην συνέχεια να «διορθωθεί» και ο ΕΝΦΙΑ.
Στην εφαρμογή που θα ανοίξει στα μέσα Οκτωβρίου η Γ.Γ.Π.Σ. πρόσθεσε νέους κωδικούς για να πλησιάσει σωστά ο υπολογισμός της φορολογητέας αξίας την αντικειμενική. Κωδικοί και χαρακτηριστικά που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα.
Το ίδιο πρέπει να γίνει με προσοχή για ΟΛΑ τα ακίνητα όπως για τα ημιτελή, αυτά που άλλαξαν εμβαδόν με τις κάθε είδους νομιμοποιήσεις μέχρι 31/12/13.
Για να γίνουν αλλαγές (διορθώσεις, προσθήκες αλλά και διαγραφές) πρέπει να περιμένουμε να «ανοίξει» το σύστημα διόρθωσης του Ε9 στο Taxis που λογικά θα γίνει στα μέσα του Οκτωβρίου. Έτσι θα διορθώνουμε τα Ε9 χωρίς πρόστιμο.
Για αυτήν την διαδικασία έχουμε διορία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Με τις διορθώσεις αν αλλάξει ο φόρος του ΕΝΦΙΑ τότε οι μειώσεις ή οι αυξήσεις θα μειώσουν ή θα προσαυξήσουν τις εναπομείναντες δόσεις ή αν υπερβάλλουν τον φόρο θα επιστραφούν.
Βεβαίως αν με την τροποποίηση του Ε9 μας (που είπαμε ότι γίνεται χωρίς πρόστιμο) προκύψει μείωση φόρου μεγαλύτερη από 300 ευρώ πάμε σε έλεγχο στην Δ.Ο.Υ. για να τεκμηριώσουμε με έγγραφα τις αλλαγές που κάναμε. Για τον τρόπο υποβολής των τροποποιητικών αυτών θα εκδοθούν οδηγίες του Υπουργείου.
Αν υπάρχει 1η τροποποίηση μέχρι 30/11 με μείωση και γίνει και 2η μέχρι 30/11 με νέα μείωση θα πρέπει πάλι να πάνε στην Δ.Ο.Υ. όλα τα δικαιολογητικά για έλεγχο. Επομένως καλύτερα να γίνονται οι μεταβολές με προσοχή.
Σε περίπτωση ύπαρξης ποσού για επιστροφή ακούσθηκε η πιθανότητα να υπάρχει συμψηφισμός με το πρόστιμο της εκπρόθεσμης υποβολής ΦΠΑ εάν είναι πάνω από 100€. Αν η επιστροφή είναι μικρότερη των 100€ το πρόστιμο θα περιορισθεί στο ποσό αυτό.
Σε κάθε περίπτωση επειδή το ΕΝΦΙΑ θα είναι και το/τα επόμενο έτος/η είναι αναγκαίο με ηρεμία να καταχωρηθεί η σωστή εικόνα στο Ε9 .
Επίσης αλλαγές υπάρχουν στον τρόπο δήλωσης των ακινήτων από αντιπαροχή, στην δήλωση ακινήτων από κληρονομιά, στα ημιτελή κτίσματα και άλλες λεπτομέρειες που είναι σε γνώση των Συναδέλφων που παρακολούθησαν το Σεμινάριο του ΟΕΕ στις 22/9/14 από την Δντρα του Υπουργείου κα Αν. Κόλλια.

4. Τι γίνεται με τα ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ή τα ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ατομικών επιχειρήσεων και τον συμπληρωματικό φόρο ;
Για να απαλλαγούν τα ξενοδοχειακά κτίρια ατομικών επιχειρήσεων (σ.σ. τα νομικά πρόσωπα είχαν ήδη απαλλαγεί λόγω ιδιόχρησης που πρέπει να δηλωθεί με μεταβολή του Ε9) από τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝ.Φ.Ι.Α. πρέπει να ισχύουν ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ (2) προϋποθέσεις :

(1) Η οικοδομική άδεια να έχει εκδοθεί σαν Ξενοδοχείο (ειδικό κτίριο) και
(2) Να υπάρχει Άδεια Λειτουργίας.
Ενοικιαζόμενα δωμάτια που έχουν ανεγερθεί με Οικοδομική Άδεια σας κατοικίες ΔΕΝ δικαιούνται απαλλαγή από τον συμπληρωματικό φόρο. Αν υπάρχουν μειώσεις θα αφαιρεθούν από τις επόμενες δόσεις με έκδοση νέας εκκαθάρισης. Αν τις υπερβαίνουν θα γίνει επιστροφή των χρημάτων από την Δ.Ο.Υ.

5. Τι γίνεται με τις μειώσεις που εξάγγειλαν για τα κενά ακίνητα;
Όπως προείπαμε στην παρ.2 ισχύουν οι προϋποθέσεις (α) ΚΕΝΟ (ΟΛΟ το 2013 από το Ε2) και (β) Να έχει σύνδεση αλλά όχι κατανάλωση (στοιχεία θα πάρουν από ΔΕΗ). Οι μειώσεις αυτές αυτόματα. Όπως είπαμε οι μειώσεις που θα προκύψουν στον φόρο θα μειώσουν τις εναπομείναντες δόσεις. Αν τις υπερβαίνουν θα γίνει επιστροφή των χρημάτων από την Δ.Ο.Υ.

6. Τι γίνεται με τις μειώσεις (σ.σ. 50% ή 100%) που εξάγγειλαν για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες;
Μέχρι το τέλος του Οκτώβρη (;) θα γίνουν και οι μειώσεις αυτές. Πιθανόν να δοθούν και νέες οδηγίες για τον τρόπο διόρθωσης. Όπως είπαμε οι μειώσεις που θα προκύψουν στον φόρο θα μειώσουν τις εναπομείναντες δόσεις. Αν τις υπερβαίνουν θα γίνει επιστροφή των χρημάτων από την Δ.Ο.Υ.

7. Ας γνωρίζουμε τι άλλαξε με τις δηλώσεις Ε9 που αφορούν ακίνητα που έχουν αλλαγές ή μεταβιβάσεις, αποκτήσεις από αγορά ή κληρονομιά εντός του 2014.
Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Ξεχνάμε το γνωστό σενάριο κατά το οποίο μαζί με την δήλωση στον επόμενο χρόνο (2015) όταν πηγαίνουμε στον Λογιστή δηλώνουμε τις μεταβολές των ακινήτων στο Ε9 μας.
Από 1/1/2014 όποιες αλλαγές γίνονται θα πρέπει να δηλώνονται μέσα σε 30 ημέρες αλλιώς θα υπάρχει πρόστιμο ίσο με 100 ευρώ ανά δήλωση.
Επειδή όμως υπάρχει καθυστέρηση στο άνοιγμα της εφαρμογής και στα πλαίσια της ριζικής αλλαγής με νέα δεδομένα ώστε να υπολογίζεται σχετικά σωστά το ΕΝΦΙΑ ορίσθηκε νέα καταληκτική ημερομηνία – ειδικά για τις μεταβολές που έγιναν από 1/1/2014 έως 30/11/2014 – η 31η Ιανουαρίου 2015.
Για τις μεταβολές της περιουσιακής μας κατάστασης εντός Δεκέμβριου 2015 ισχύει αυτό που είπαμε δηλαδή 30 ημέρες από την μεταβολή.

Καθώς οι αλλαγές είναι πολλές και πλέον κοστίζουν σημαντικά ζητάμε από τους φορολογούμενους να συνεργασθούν με τον Λογιστή τους ώστε να περιοριστεί στα επίπεδα του «νόμιμου» η φορολογική επιβάρυνση του κάθε ακινήτου.
Δεν εξετάζουμε το δίκαιο ή το άδικο αλλά ελέγχουμε την εφαρμογή των νόμων που ισχύουν.
Διορθώσεις και αλλαγές αντίθετες με τον νόμο, αξιολογώντας και όσα αναγράφονται ποιο πάνω, με στόχο την μείωση του φόρου έστω στο όριο των 300€ (χωρίς έλεγχο) είναι αναγκαίο να γίνουν «προσωπικά από τον ίδιο» από το σπίτι ή το γραφείο του.
Λάθη που εν γνώσει μας θα «αφήσουμε» πιθανότατα να τα βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή, ποιο νωρίς από ότι υπολογίζουμε.
Εμπιστευτείτε την υπευθυνότητα όσων ασκούν νόμιμα το Επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτεχνικού.
Η συμπλήρωση του Ε9 είναι μια πολύ υπεύθυνη εργασία (που αρνήθηκαν να αναλάβουν αποκλειστικά οι Συμβολαιογράφοι όταν προσωρινά άλλαξε ο νόμος) και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και χρόνο.
Το κόστος για την εργασία αυτή που θα πρέπει να καταβάλει ο κάθε φορολογούμενος είναι αναγκαίο να προ-συμφωνηθεί και σίγουρα θα είναι σε δίκαια πλαίσια.
Ο Κλάδος μας δεν είναι υπεύθυνος εάν ο φόρος είναι μεγάλος αλλά και για τα λάθη που έγιναν ενημερωνόμαστε όλοι ότι θα προσπαθήσουν να τα διορθώσουν. Ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλης διαφοράς με τον ΦΑΠ του 2013. Έναν έλεγχο που μπορεί να κάνει ο κάθε φορολογούμενος πέρα από το να εξετάσει εάν εμπίπτει σε κάποια ισχύουσα διάταξη με περαιτέρω μείωση.
Ζητούμε από όλους τους φορολογούμενους υπομονή και συμπαράσταση στην προσπάθειά μας να εφαρμοσθεί σωστά η νέα φορολογία κατοχής ακινήτων.

Με την επιμέλεια
Του Προέδρου του Δ.Σ.
Νικόλαου Γ. Πατέλη

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker