ΕΝ.Φ.Ι.Α. – κόστος εκτυπώσεων, ελέγχου, επανυποβολής Ε9

0

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Με αίσθημα ευθύνης προς τους φορολογούμενους, πελάτες των Συναδέλφων, τους πληροφορούμε ότι ο Κλάδος μας δεν έχει την δυνατότητα διεκπεραίωσης της αναγκαίας γραφειοκρατικής διαδικασίας για την πληρωμή του ορθού ΕΝ.Φ.Ι.Α. χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

Το Δημόσιο αποφάσισε και δυστυχώς υλοποιεί την συγκέντρωση φόρων “χωρίς κόστος” εκτυπώσεων, ταχυδρομικών κλπ. και δυστυχώς το ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα ενώ προηγήθηκαν τα έντυπα υποβολής των δηλώσεων και η έκδοση του εκκαθαριστικού για 2ο χρόνο.

Η εύκολη λύση για αυτό είναι ο “φορολογούμενος θα ενημερωθεί με email”. Και όταν αυτά δεν πηγαίνουν στους ίδιους ή στον Λογιστή τους χάνονται στο “διάστημα” ή στα διαγραφόμενα του Κ.Ε.Π. που εξέδωσε τον κλειδάριθμο.

Καθώς στην πλειοψηφία οι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν internet ή δεν διαθέτουν τις αναγκαίες γνώσεις απευθύνονται σε Συναδέλφους όχι μόνον για μια απλή εκτύπωση των δύο (2) εντύπων (εκκαθάριση και ειδοποίηση πληρωμής φόρου – δόσεων) αλλά και για έλεγχο.

Η διοίκηση αναγνωρίζοντας την δική της υπευθυνότητα για λάθη στην (ή στην ΜΗ) καταχώρηση των χειρόγραφων Ε9 που έχουν ήδη υποβάλλει οι φορολογούμενοι, δίνει το δικαίωμα (!!!) να υποβληθούν τροποποιητικά Ε9 χωρίς πρόστιμο και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση έως 30/11/2014.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλοί ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ πρέπει να υποβάλλουν ΠΑΛΙ το Ε9 για να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις στην εικόνα των ακινήτων τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τον αναλογούντα φόρο (μείωση ή αύξηση).

Ο συντριπτική πλειοψηφία των Συναδέλφων έχει την δυνατότητα και την θέληση να συνδράμει τους φορολογούμενους που θα θελήσουν ή πρέπει να κάνουν διορθώσεις διεκδικώντας μια δίκαιη αμοιβή ανάλογα με την χρονική απασχόλησή τους και την έκταση των αλλαγών – διορθώσεων. Το διάστημα έιναι ικανοποιητικό και δεν είναι αναγκαίο η υποβολή νέου Ε9 να συμπέσει με την περίοδο των αδειών τόσο του προσωπικού των γραφείων μας όσο και των ιδίων. Προερχόμαστε από μια υπερφορτωμένη περίοδο αμέτρητων ωρών εγρασίας και δικαιούμαστε να έχουμε λίγο προσωπικό χρόνο με τις οικογένειές μας.

Ταυτόχρονα έχουν το δικαίωμα να ορίσουν μια δίκαιη αμοιβή για τον χρόνο και την υποδομή που θα απασχοληθεί για την έκδοση των εντύπων του ΕΝ.Φ.Ι.Α. εάν και εφόσον το Δημόσιο δεν δώσει μια λύση με μηδενικό κόστος (όπως θεωρούμε ότι είναι υποχρεωμένο εφόσον θα εισπράξει φόρους δισεκατομμυρίων) .

Δεν διεκδικούμε το αλάθητο αλλά πιστεύουμε ότι για τα δύο έντυπα το αναλογικό κόστος ενός λογιστικού γραφείου για τους ήδη πελάτες του είναι άνω των τριών (3) Ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο ενώ εάν χρειασθεί να καταχωρηθούν κωδικοί πρόσβασης σε φορολογούμενο, αναζήτηση, αποθήκευση και εκτύπωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα ήταν δίκαιη και μεγαλύτερη ανάλογη αμοιβή.

Φυσικά στην εκτύπωση και παράδοση δεν συμπεριλαμβάνεται η υποχρέωση για έλεγχο καθώς αυτό από μόνο του και ανάλογα με τον αριθμό των ακινήτων – μόνον ο έλεγχος με αντιπαραβολή – σε συνεργασία πάντα με τον φορολογούμενο (φυσική παρουσία) απαιτεί πρόσθετο χρόνο και ανάλογη εύλογή αμοιβή.

Οι Συνάδελφοι αναγνωρίζουν ότι οι φορολογούμενοι δύσκολα αντιμετωπίζουν την καταβολή των φόρων που διεκδικεί να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο όμως είναι αδύνατον να αποδεχθούν να αναλάβουν αυτοί το κόστος των επιχειρούμενων αλλαγών και της μείωσης του κόστους για το Δημόσιο.

Όταν – και εάν – λοιπόν απευθυνθείτε σε Συνάδελφο για την έκδοση, έλεγχο ή διόρθωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. αναζητήστε την σχετική πινακίδα – τιμοκατάλογο που θα προσδιορίζει το κόστος σας ή ρωτήστε για τό κόστος που πρέπει να καλύψετε ΠΡΙΝ προχωρήσετε στην ανάθεση της υπηρεσίας αυτής προς αποφυγή προστριβών.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γ.Πατέλης

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker