Ε9 – Κατατέθηκε τροπολογία για παράταση έως 14 Ιουλίου. Η 1η δόση φόρου 31/7

0

Παρατείνεται ως τις 14 Ιουλίου 2014 η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9. Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, στη Βουλή. Σε αυτήν γίνεται επίσης σαφές ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά ως την 31 Ιουλίου 2014, παρά την παράταση που δόθηκε στην υποβολή των δηλώσεων αυτών έως 14 Ιουλίου την περασμένη εβδομάδα.

Οι επόμενες διμηνιαίες δόσεις θα εξακολουθήσουν να «τρέχουν» και αυτές με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Έτσι, η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου και η τρίτη δόση έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου 2014.

Ειδικά για φορολογούμενους με συνολικό οφειλόμενο φόρο εισοδήματος έως 300 ευρώ, η εξόφληση θα πρέπει να γίνει εφάπαξ έως τις 29 Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Παρατίθενται ακολούθως αναλυτικά οι διατάξεις και τα συνοδευτικά κείμενα που κατατέθηκαν σήμερα 1/7/2014 στη Βουλή.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012/25/ΕΕ της Επιτροπής της 9ης Οκτωβρίου 2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ των κρατών μελών, ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση-Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικών Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη διάταξη του εδαφίου 1 της παραγράφου 1 ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τον χρόνο καταβολής του προκύπτοντος φόρου εισοδήματος, κατά τις σχετικές διατάξεις του Ν. 2238/1994, ειδικά κατά το οικονομικό έτος 2014, και ορίζεται σχετικά (επί εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης) ως καταληκτικός χρόνος για την εξόφληση της πρώτης δόσης η 31η Ιουλίου 2014, εφ’ όσον σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 9 του Ν. 2238/1994, προβλέπεται εξόφληση του φόρου σε τρεις δόσεις. Αυτονόητα, εφ’ όσον ο καταληκτικός χρόνος για την εξόφληση της πρώτης δόσης ορίζεται, σύμφωνα με τα παραπάνω, η 31η Ιουλίου 2014, ο αντίστοιχος καταληκτικός χρόνος για την καταβολή των δύο υπολοίπων δόσεων είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου του 2014 αντίστοιχα (τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα, αφ’ ότου είναι τυγχάνει καταβλητέα η πρώτη δόση, σύμφωνα με όσα ήδη ορίζει η ανωτέρω υφιστάμενη διάταξη του Ν. 2238/1994). Με την προτεινόμενη διάταξη του εδαφίου 2 της παραγράφου 1 ρυθμίζονται οι περιπτώσεις που σύμφωνα με όσα ήδη ορίζει το εδάφιο 4 της παρ. 10 του άρθρου 9 του Ν. 2238/1994 το συνολικό ποσό της οφειλής από φόρο εισοδήματος, κατά το οικονομικό έτος 2014, είναι μέχρι του ποσού των τριακοσίων (300) ευρώ, και προτείνεται το ποσό αυτό να εξοφλείται έως την 29η Αυγούστου 2014.
Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 2 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2014 (1/1/2014) για διευκόλυνση των φορολογουμένων, δεδομένου ότι με την εφαρμογή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για πρώτη φορά απαιτείται ο επανέλεγχος και η τυχόν διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης αυτών.

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Αρθρο ….
Ρυθμίσεις θεμάτων φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου

1.Στο τέλος της παραγράφου 10 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994, όπως ισχύει, προστίθενται νέα εδάφια ως εξής: «Εξαιρετικό για το φόρο που αναλογεί, σύμφωνα με το εδάφιο 1, στο οικονομικό έτος 2014, η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2014. Αν το συνολικό ποσό της οφειλής, κατά το ίδιο οικονομικό έτος, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο εδάφιο 4, είναι μέχρι το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ, αυτό καταβάλλεται έως την 29η Αυγούστου 2014».

2.Η περίπτωση β’ της παραγράφου 3 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005, αντικαθίσταται ως εξής: «β. Ειδικότερα οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων έτους 2014, που υποβάλλονται προκειμένου να απεικονισθεί η περιουσιακή κατάσταση της 1ης Ιανουαρίου 2014, υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι και την 14η Ιουλίου 2014.»

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΚ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ
Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ

Κατατέθηκε σήμερα στις 1/7/2014 και ώρα 20:05

ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1 .Με την παράγραφο 1 τροποποιείται με προσθήκη νέων εδαφίων η παράγραφος 10 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994, η οποία έχει ως εξής:

«10. Ο φόρος, που αναλογεί στο συνολικό καθαρό εισόδημα ή το υπόλοιπο που απομένει μετά τις εκπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου, καταβάλλεται σε τρεις (3) ίσες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα, αντιστοίχως, από τη βεβαίωση του φόρου. Αν ο φόρος βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του οικείου οικονομικού έτους, καταβάλλεται σε δύο (2) ίσες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και η δεύτερη την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τρίτου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου. Αν ο φόρος βεβαιώνεται το μήνα Οκτώβριο του οικείου οικονομικού έτους και μετά, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου. Αν το συνολικό ποσό της οφειλής, η οποία προκύπτει με βάση την αρχική δήλωση του υπόχρεου, είναι μέχρι το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ για τον ίδιο και για τη σύζυγο του αθροιστικά λαμβανόμενο, τούτο θα καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου. Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, ανεξάρτητα αν βεβαιώθηκε σε μία ή περισσότερες δόσεις, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση ενάμισι τοις εκατό (1,5%). Κατά την καταβολή του φόρου που προκύπτει με βάση τροποποιητική δήλωση παρέχεται έκπτωση ποσοστού ενάμισι τοις εκατό (1,5%) στο σύνολο της νέας οφειλής, εφόσον αυτή είναι μικρότερη από την αρχική και ο υπόχρεος κατέβαλε την αρχική οφειλή και έτυχε παρόμοιας έκπτωσης ή κατέβαλε μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης ποσό της αρχικής οφειλής που καλύπτει σε ποσοστό ενενήντα οκτώ και μισό τοις εκατό (98,5%) της νέας οφειλής, εφόσον το λάθος οφείλεται σε υπαιτιότητα της φορολογικής αρχής.»

2.Με την παράγραφο 2 αντικαθίσταται η περίπτωση β της παραγράφου 3 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005, η οποία έχει ως εξής:
«β. Ειδικότερα, οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων έτους 2014, που υποβάλλονται προκειμένου να απεικονισθεί η περιουσιακή κατάσταση της 1ης Ιανουαρίου 2014, υποβάλλονται μέχρι και την 30η Μαΐου 2014.»

ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Αριθμ. 174/29/2014
ΕΚΘΕΣΗ
Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (άρθρο 75 παρ. 2 του Συντάγματος)

Επί τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012/25/ΕΕ της Επιτροπής της 9ης Οκτωβρίου 2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ των κρατών μελών, ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση – Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις».

I. Με την υπόψη τροπολογία προβλέπεται ότι:
α. Ειδικά για το οικονομικό έτος 2014, ως καταληκτικός χρόνος εξόφλησης της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος ορίζεται η 31η Ιουλίου 2014 και, κατ’ επέκταση, οι επόμενες δύο (2) δόσεις θα καταβληθούν την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2014 αντίστοιχα.
Σε περίπτωση όμως που το συνολικό ποσό της οφειλής είναι μέχρι τριακόσια (300) Ευρώ αυτό εξοφλείται μέχρι 29 Αυγούστου 2014.
β. Παρατείνεται μέχρι και την 14η Ιουλίου 2014 (έληξε 30 Μαΐου 2014), η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2014, αναφορικά με την απεικόνιση της περιουσιακής κατάστασης φορολογουμένων κατά την 1η Ιανουαρίου 2014.

II. Από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΘΕΣΗ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:
ΤΗΛΕΦΩΝΟ:
EMAIL

«Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012/25/ΕΕ της Επιτροπής της 9ης Οκτωβρίου 2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ των κρατών μελών, ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση-Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικών Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις»

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ:

παρ. 1: Καθορίζει το χρονικό σημείο καταβολής του φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2014
παρ. 2: Αφορά την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2014

Β: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΛΛΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

11. Γενική Αξιολόγηση

11.1 Περιγράψτε χωριστά και αναλυτικά το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε μία «άλλη διάταξη» που περιλαμβάνεται στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου
παρ. 1: ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τον χρόνο καταβολής του προκύπτοντος φόρου εισοδήματος, κατά τις σχετικές διατάξεις του Ν. 2238/1994, ειδικά κατά το οικονομικό έτος 2014, παρ. 2: διευκολύνονται οι φορολογούμενοι για την εκπλήρωση της υποβολής δηλώσεως των στοιχείων ακινήτων τους κατά το έτος 2014, δεδομένου ότι λόγω της εφαρμογής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για πρώτη φορά, απαιτείται ο επανέλεγχος και η τυχόν διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης αυτών.

11.2 Περιγράψτε χωριστά και αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους κάθε «άλλη διάταξη» είναι αναγκαία και κατάλληλη να αντιμετωπίσει το αντίστοιχο πρόβλημα
παρ. 1: Με τη διάταξη αυτή διευκρινίζονται ζητήματα που αφορούν τον χρόνο καταβολής του προκύπτοντος φόρου εισοδήματος, κατά τις σχετικές διατάξεις του Ν. 2238/1994, ειδικά κατά το οικονομικό έτος 2014 στις περιπτώσεις εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης.
παρ. 2: Με τη διάταξη αυτή διευκολύνονται οι φορολογούμενοι για την εκπλήρωση της υποβολής δηλώσεως των στοιχείων ακινήτων τους κατά το έτος 2014, δεδομένου ότι με την εφαρμογή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για πρώτη φορά, απαιτείται ο επανέλεγχος και η τυχόν διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης αυτών.

11.3 Αναφέρατε χωριστά για κάθε μία «άλλη διάταξη» τους λόγους για τους οποίους έχει συμπεριληφθεί στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου
Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των ισχυουσών διατάξεων.

11.4. Αναφέρατε χωριστά και αναλυτικά τις αναμενόμενες συνέπειες κάθε μίας «άλλης διάταξης», συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών στην οικονομία, την κοινωνία και τους πολίτες και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον
Οι εν λόγω τροποποιήσεις συμβάλλουν στην εμπέδωση καλών σχέσεων μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικής διοίκησης.

11.5. Αναφέρατε αναλυτικά τις υπηρεσίες που θα είναι αρμόδιες για την εφαρμογή κάθε «άλλης διάταξης».
Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος και Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου.

12. Διαφάνεια και Διαβούλευση

12.1. Αναφέρατε επιγραμματικά τους κοινωνικούς εταίρους και εν γένει τα ενδιαφερόμενο μέρη που εκλήθησαν να λάβουν μέρος στη διαβούλευση για κάθε μία προτεινόμενη «άλλη διάταξη», τον τόπο, τον χρόνο και τη διάρκεια της διαβούλευσης, τους συμμετέχοντες σε αυτήν, και τη διαδικασία διαβούλευσης που επελέγη, αιτιολογώντας τις επιλογές αυτές.

Οι προτεινόμενες διατάξεις τέθηκαν υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιών σε τεχνικό επίπεδο, εξετάστηκαν από αυτές και διερευνήθηκαν οι τρόποι επίλυσής των σχετικών προβλημάτων, και οδήγησαν στην υποβολή προτάσεων που ενσωματώνονται στην τροπολογία.

12.2. Αναφέρατε επιγραμματικά τις κυριότερες απόψεις που εκφράστηκαν υπέρ και κατά της προτεινόμενης ρύθμισης ή επιμέρους θεμάτων της και προσαρτήστε στο παρόν τις απόψεις των φορέων που έλαβαν μέρος στη διαβούλευση για κάθε μία «άλλη διάταξη» χωριστά.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέφρασαν τις απόψεις τους επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων που οδήγησαν στην προταθείσα τροπολογία.

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker