Από λογιστής, κλητήρας …

0

Από λογιστής, κλητήρας …

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός

Η έκφραση «από δήμαρχος, κλητήρας», που χρησιμοποιείται κυρίως για να τονίσει τον ξεπεσμό ή τον υποβιβασμό ενός επαγγελματία στην ιεραρχία του κλάδου του, είναι γνωστή στους περισσότερους νομίζω. Αλλάζοντας τη λέξη «δήμαρχος» με τη λέξη «λογιστής» θέλησα να τονίσω το δικό μας ξεπεσμό και την υποβάθμιση του κλάδου μας γενικότερα. Να σημειώσω εδώ ότι δεν χρησιμοποιώ υποτιμητικά το επάγγελμα του κλητήρα, ούτε έχω κάτι με την επαγγελματική αυτή δραστηριότητα, απλώς δανείστηκα τη φράση αυτή κάνοντας το σχετικό λογοπαίγνιο του τίτλου.

Βέβαια, για να λέμε την αλήθεια, ως λογιστές δεν είχαμε ποτέ την δέουσα αντιμετώπιση από τις εκάστοτε ηγεσίες του υπ. Οικ., ούτε υπήρξε ποτέ μία αναγνώριση του έργου το οποίο παράγουμε εδώ και τόσα χρόνια. Όμως, όσα διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν οδηγήσει την κατάσταση στο απροχώρητο και τους συναδέλφους σε αδιέξοδο.

Οι προσπάθειες της ηγεσίας του υπ. Οικ. για δραστική περικοπή δαπανών, η υποστελέχωση των Δ.Ο.Υ., η μετακύλιση του μεγαλύτερου μέρους του διαχειριστικού κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δημόσιο προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες του χώρου, έχουν μετατρέψει τα μέλη ενός πολύτιμου κλάδου για την οικονομία –όπως είναι ο κλάδος των λογιστών–, κατά ένα μεγάλο βαθμό σε απλούς διεκπεραιωτές, σε κλητήρες και τα γραφεία τους σε κέντρα εξυπηρέτησης φορολογουμένων.

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, οι πιο παραγωγικές ώρες, αναλώνονται σε μία σειρά από εργασίες που δεν συνάδουν με το επάγγελμα του λογιστή αυτό καθαυτό, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Μάλιστα, αυτή την περίοδο που διανύουμε οι εκτυπώσεις των δόσεων του ΕΝ.Φ.Ι.Α. έχουν την τιμητική τους, αφού δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα άλλο!

Όμως, δεν είναι μόνο αυτά που μας βασανίζουν καθημερινά εκτός φυσικά των τρεχουσών υποχρεώσεων! Εκτύπωση παντός είδους εκκαθαριστικών σημειωμάτων, ταυτότητες οφειλών, ρυθμίσεις οφειλών, κ.λπ. έχουν προστεθεί στην καθημερινότητά μας και εσχάτως παρέχουμε και πλήρη ψυχολογική υποστήριξη στους πελάτες μας που βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας της φορολογικής λαίλαπας που έχει ενσκήψει στη χώρα μας.

Η ηγεσία του υπ. Οικ. έριξε πολύ έξυπνα το μπαλάκι σε μας και στους πολίτες και απαλλάχθηκε από ένα μεγάλο διαχειριστικό κόστος το οποίο όπως είναι φυσικό μεταφέρθηκε στις πλάτες μας. Ακόμη κι αν οι συνάδελφοι αμείβονται γι΄αυτές τις «νέες» υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους, δε σημαίνει -κατά την προσωπική μου άποψη- πως αυτή η εξέλιξη προάγει απαραίτητα και το επάγγελμά μας. Φρονώ πως, όχι μόνο το προάγει, αλλά αντίθετα το οδηγεί σε μαρασμό! Το επάγγελμα έτσι θα οδηγηθεί σε εκφυλισμό. Επιπροσθέτως, έτσι όπως πάμε τα μικρά λογιστικά γραφεία, οι μικρομεσαίοι, θα κλείσουν με μαθηματική ακρίβεια ή θα ασχολούνται μόνο με αυτές τις εργασίες, μη δυνάμενοι να αντεπεξέλθουν στους φρενήρεις ρυθμούς, αφήνοντας έτσι το πεδίο ελεύθερο στα μεγάλα εταιρικά σχήματα που θα αλωνίζουν χωρίς αντίπαλο.

Ο ρόλος του σύγχρονου λογιστή, του φοροτεχνικού και του οικονομολόγου είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική οικονομία και πρέπει επιτέλους να πάρει τη θέση που του αξίζει. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει ο «είλωτας» του υπ. Οικονομικών! Έχουμε αναφερθεί συχνά στα θέματα αυτά και μέσα από την αρθρογραφία ή μέσω του «σχολίου της Δευτέρας», οπότε δε θα σας κουράσω άλλο σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Μέσα σε όλα αυτά, εκτός από τις τρέχουσες εργασίες που άπτονται του επαγγέλματός μας -οι οποίες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο-, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την αλαζονική συμπεριφορά εκ μέρους του υπ. Οικ. που εκφράζεται κατά διαστήματα μέσω δελτίων τύπου ή ανακοινώσεων. Παραδείγματα τέτοιων ανακοινώσεων ή δελτίων τύπου έχουμε αρκετά μέχρι στιγμής και έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν διεξοδικά σ΄αυτά. Σήμερα, για παράδειγμα αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο της Γ.Γ.Π.Σ. μία ακόμη ανακοίνωση που μας προέτρεπε να χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του taxisnet μετά τις 22:00, αν πρόκειται για έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Αυτό όμως που δεν αναφέρθηκε στην ανακοίνωση και αποτελεί την είδηση που σας εξασφάλισε αποκλειστικά ο κόμβος μας, είναι το νέο μέτρο για την καταπολέμηση του συνωστισμού στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του taxinet. Δείτε σε αποκλειστικότητα, το νεό σύστημα προτεραιότητας ηλεκτρονικών υπηρεσιών με νουμεράκι που θα εφαρμοστεί άμεσα για τις ώρες αιχμής. Με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού στον υπολογιστή, το νούμερο θα αναρτάται στην προσωπική πληροφόρηση του φορολογούμενου, οπότε ο ενδιαφερόμενος θα κάνει χρήση της σειράς προτεραιότητας.

Κλείνοντας να σημειώσω ότι τα θέματα που αφορούν στο επάγγελμά μας είναι σοβαρά και πρέπει άμεσα να συσπειρωθεί ο κλάδος μας προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για όλους ή πισωγυρίσματα σε άλλες εποχές. Η λύση θα έρθει μόνο μέσω της ενότητας και της κοινής πλεύσης.

Καλησπέρα και καλή δύναμη.

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker