Γ.Ε.ΜΗ. οι τρέχουσες υποχρεώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ο Κλάδος των Λογιστών – Φοροτεχνικών

0

Καβάλα 09 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ του Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ και κάθε εμπλεκόμενο φορέα

ΘΕΜΑ : Η υλοποίηση της νέας υποχρέωσης για τις προσωπικές εταιρίες και τα φυσικά πρόσωπα για ανάρτηση των αποδεικτικών υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και προσωπικών εταιρειών στο Γ.Ε.ΜΗ.

Στο παρόν δελτίο τύπου εξηγούμε τι συμβαίνει και χωρίς μεγάλη ανάλυση των διατάξεων θέλοντας να αναδείξουμε ότι ποιο είναι το πρόβλημα των επιχειρήσεων και ποιος ο προβληματισμός του Κλάδου μας.
Διαπιστώσαμε τις τελευταίες ημέρες ρωτώντας τους επιχειρηματίες – πελάτες μας, ότι δεν γνωρίζει κανείς τίποτε, σχετικά με τη νέα υποχρέωση που έχουν οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και οι προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε).

Η αρμόδια υπηρεσία του Γ.Ε.ΜΗ. που στεγάζεται στο Επιμελητήριο Καβάλας έκανε μια ενημερωτική ημερίδα πριν μερικούς μήνες με στόχο να ενημερώσει τους επιχειρηματίες στον Γαλαξία εξ όσων θυμάμαι. Λίγος κόσμος, άτονη συζήτηση για να δικαιολογηθεί το νέο «οικονομικό βάρος» που ήρθε να προστεθεί στα υπόλοιπα που καθιστούν προβληματική την επιβίωσή τους.

Στον αντίλογο από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που ήρθαν από την Αθήνα ήταν ότι η λειτουργία του ΓΕΜΗ είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του επιχειρηματικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα καθώς Εμπορικό Μητρώο τηρείται σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες. Στις 30/12/2014 είχε εκδοθεί κοινή Υπουργική Απόφαση που καθόριζε ποιος πληρώνει τι ανά έτος και πόσο για κάθε βεβαίωση – πιστοποιητικό που ζητάει.

Επιπρόσθετα βέβαια επέβαλε την υποχρέωση τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν οποιαδήποτε μορφή επιχείρησης και όλα τα νομικά πρόσωπα που μέχρι αυτή την στιγμή δεν ήταν υποχρεωτική η εγγραφή τους στο ΓΕΜΗ έπρεπε να απογραφούν και φυσικά να πληρώσουν ετήσιο «δικαίωμα καταχώρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο» της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Οι χιλιάδες επιχειρηματίες του Νομού όμως πως ενημερώθηκαν; Είχε και έχει ο Κλάδος μας υποχρέωση να ενημερώνει για όλα αυτά ; (και είναι θετικό ότι πολλοί Συνάδελφοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ενημερωθούν και να ενημερώσουν έγκαιρα.)

Η υπηρεσία του Γ.Ε.ΜΗ. Καβάλας καταχώρησε αυτόματα όσες επιχειρήσεις είχε στα μητρώα το Επιμελητήριο Καβάλας. Απέδωσε αριθμό μητρώου και σταμάτησε αναμένοντας τους επιχειρηματίες να κάνουν το επόμενο βήμα εκδίδοντας κωδικούς και φυσικά να πληρώσουν.

Ταυτόχρονα επιβάλλει την υποχρέωση να καταχωρείται στο μητρώο (με παράβολο 10€) ο αριθμός πρωτοκόλλου υποβολής της φορολογικής δήλωσης στο Taxis. Η άποψή μας ήταν ότι ΝΑΙ μπορούσε να αντληθεί αυτόματα το στοιχείο αυτό. Όμως το συμπέρασμα είναι ότι και αυτή η υποχρέωση είχε στόχο να στηρίξει οικονομικά τα Επιμελητήρια και την λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ. καθώς θεωρητικά πλέον δεν ισχύει η υποχρέωση εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια ενώ τα στοιχεία στο ΓΕΜΗ αντλούνται αυτόματα μέσω του Taxis από τα στοιχεία Μητρώου της ΓΓΠΣ.

Όμως ποιες είναι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων συνοπτικά ;
1. Οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και να βγάλουν κωδικό πρόσβασης. Εύκολο θα πει κάποιος. Πρόσβαση στο Internet και χρόνο θα λέγαμε εμείς ή κάποιος που μπορεί να διακρίνει το πρόβλημα.
2. Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την απόδειξη υποβολής της φορολογικής δήλωσης και να καταχωρήσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου .
2. Η ηλεκτρονική ανάρτηση της απόδειξης υποβολής φορολογικής δήλωσης, είναι υποχρέωση των επιχειρήσεων και οφείλουν να το κάνουν (οι επιχειρήσεις) εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης.
3. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, θα πρέπει να γίνουν οι εξής πληρωμές:
α. 30,00€ ως τέλος τήρησης της μερίδας στο ΓΕΜΗ των ατομικών επιχειρήσεων.
β. 80,00€ ως τέλος τήρησης μερίδας των προσωπικών εταιρειών.
γ. 10,00€ επειδή υποβάλλεται η αίτηση (και το κάνετε μόνοι σας και πληρώνετε)

Επομένως 40,00€ συνολικά οι ατομικές επιχειρήσεις και 90,00€ συνολικά οι προσωπικές εταιρείες ΟΕ, ΕΕ κλπ
Η υποχρέωση αυτή (όπως ορίζει η απόφαση), ανήκει στις επιχειρήσεις. Δεν αναφέρεται πουθενά ότι είναι υποχρέωση της υπηρεσίας ΓΕ.Μ.Η. Δεν αναφέρεται επίσης πουθενά ότι είναι υποχρέωση των Λογιστών – Φοροτεχνικών.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι επιχειρηματίες θεωρούν περίπου ως δεδομένο ότι «θα το κάνει ο Λογιστής, εφόσον τον πληρώνω για να καλύπτει τις υποχρεώσεις μου προς το Δημόσιο».

Εκεί είναι το μπέρδεμα. Ο Κλάδος μας δεν είναι υπεύθυνος και αρμόδιος επί παντός επιστητού. Το ΓΕΜΗ, η Δνση Συγκοινωνιών, το Κτηματολόγιο δεν ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών. Αυτός είναι ο τομέας κάλυψης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

Επομένως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά απ’ ότι θεωρούν ορισμένοι. Συμφωνούμε όλοι ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην αγορά. Η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση της αγοραστικής δύναμης του κόσμου, τελευταία η εφαρμογή των capital control, είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η τοπική (και όχι μόνο) αγορά στενάζει. Το τελευταίο που θα θέλαμε, σαν Κλάδος, είναι να επιβαρύνουμε κι άλλο τις επιχειρήσεις με επιπλέον κόστος.

Ποιος λοιπόν θα πληρώσει τον βαρκάρη;

Ναι πρέπει είναι δίκαιο και θα υπάρξει πρόσθετο κόστος – πέραν των ανωτέρω – στην περίπτωση που ανατεθεί στον Λογιστή της Εταιρίας να κάνουν και την εργασία αυτή ως πρόσθετη παροχή υπηρεσιών.

Μπορούν να το κάνουν οι Συνάδελφοι; Σίγουρα ναι.

Πρέπει να το κάνουν αυτόματα χωρίς εντολή εκτέλεσης πρόσθετης εργασίας; Σίγουρα όχι.

Κάποιοι λένε σας δίνουν δουλειά και δεν θέλετε. Απαντούμε δουλειά θέλουμε αλλά δεν αντέχουμε να πληρώσουμε εμείς και αυτό το κόστος. Δεν αντέχουμε πλέον. Αν απαριθμήσουμε πόσες πρόσθετες υπηρεσίες παρέχουμε που έβαλε το Υπουργείο Οικονομικών στις πλάτες των επιχειρήσεων αλλά υλοποιούμε εμείς θα χρειαζόμασταν πολλές σειρές για την καταγραφή και χρόνο + επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποδομή για την υλοποίησή τους.

Θα ήταν εύκολο ο Σύλλογος να προσδιορίσει μια δίκαιη αμοιβή για την διαδικασία της ανάρτησης των βεβαιώσεων για λογαριασμό των μελών του.

Όμως στόχος δεν είναι μια ακόμη επιβάρυνση του επιχειρηματία αλλά η ενημέρωσή του. Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών μπορεί να ολοκληρώσει την διαδικασία αυτή (έχει ήδη αντίγραφο του Ε1 ή του εντύπου «Ν» στα χέρια του) , πληρώνοντας μόνον το Γ.Ε.ΜΗ.

Ναι επιθυμούμε ο επιχειρηματίας να γνωρίζει τι και γιατί πληρώνει και στην ανάγκη να διαμαρτυρηθεί όχι στον Λογιστή του που θα του πει πρέπει να πληρώσεις και αυτό γιατί «πρέπει» αλλά προς την αρμόδια αρχή και τα Επιμελητήρια που ζήτησαν και πέτυχαν εν μέσω ύφεσης και μνημονίων ένα ακόμη «παράβολο».

Μερικές χιλιάδες επιχειρήσεων επί 10€ για τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα. Έχουμε 1.614 νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου σε λειτουργία

Ποιον ενδιαφέρει αν ο τάδε επιχειρηματίας υπέβαλλε δήλωση και να μάθει έναν αριθμό πρωτοκόλλου καθώς λόγω προσωπικών δεδομένων δεν αναρτώνται τα οικονομικά στοιχεία όπως στις ΑΕ και ΕΠΕ ; Δεν υπάρχει νόμος αλλά μια υπουργική απόφαση για να παρακαμφθεί η τρόϊκα.

Αυτό που θα ζούσαμε θα ήταν ότι όλοι θα πλήρωναν το χαράτσι του Γ.Ε.ΜΗ., το οποίο δεν είναι χαράτσι αλλά «…υποχρέωση γιατί έτσι λέει η απόφαση» και «..δε βαριέσαι 40,00€ είναι μόνο, δώστα να πάει στο καλό..»
Φυσικά κανείς δεν θα πλήρωνε τον Λογιστή του γιατί «.. έχεις υποχρέωση να το κάνεις, σε πληρώνω άρα…»

Και επειδή σύμφωνα με την απόφαση, (η οποία αναφέρει ότι η υποβολή πρέπει να γίνει εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης), το αποτέλεσμα θα είναι οι μισές και πλέον υποβολές των καταστάσεων αυτών να είναι εκπρόθεσμες. Ο νόμος λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ. προβλέπει βαριά πρόστιμα που ακόμη δεν τόλμησαν να ενεργοποιήσουν με την αναγκαία Υπουργική απόφαση.

Θα δημιουργηθούν τριβές μεταξύ επιχειρηματιών και του Συναδέλφου που τους υποστηρίζει Λογιστικά και Φοροτεχνικά γιατί δεν υπέβαλλε τις βεβαιώσεις εμπρόθεσμα, άρα θα προκύψει και θέμα ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο.

Ο στόχος λοιπόν της παρούσας ενημέρωσης – που πρέπει οι Συνάδελφοι να το κοινοποιήσουν σε όλους τους πελάτες τους – είναι να κατανοήσουν οι επιχειρηματίες ότι τους επιβάλλεται κάποιο ποσό ως ετήσιο τέλος, παρότι η ενημέρωση αυτή δεν είναι υποχρέωση του Συλλόγου μας αλλά βαρύνει το φορέα που εισπράττει, δηλαδή το Γ.Ε.ΜΗ. και φυσικά το Επιμελητήριο με ευθύνη, υπαλλήλους του και εντός του οποίου λειτουργεί το Γ.Ε.ΜΗ. .

Θα ήταν αναγκαίο σύντομα οι επιχειρηματίες του Νομού, αν θέλουν να μάθουν το λόγο της ύπαρξης αυτού του κόστους είτε ατομικά είτε μέσω των επαγγελματικών συνδικαλιστικών τους σωματείων να απευθυνθούν στην αρμόδια υπηρεσία του Γ.Ε.ΜΗ., να ρωτήσουν και να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας. Είναι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν, γιατί θα μάθουν έτσι από πρώτο χέρι τα ισχύοντα.

Ο Σύλλογός μας έχει ευθύνη να επισημάνει που σταματούν οι ευθύνες των Συναδέλφων και μέχρι που φτάνουν οι ευθύνες των επιχειρηματιών.

Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Νικόλαος Γ. Πατέλης

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker