!!! ΟΜΕΔ – Διαιτητική Απόφαση 6/2016 (13/07/2016) Τι προλέπει (αρχικά) για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας.

0

Διαιτητική Απόφαση 6/2016 (Τριμελής ΟΜΕΔ)
Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας.

 

  • Η Διαιτητική Απόφαση είναι δεσμευτική για τα Μέρη, που εμπλέκονται στη σχετική διαδικασία ενώ σε κάθε περίπτωση προβλέπεται διαδικασία προσφυγών σε 5μελή Διαιτησία. Η απόφαση ισχύει όταν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ

Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ

ΕΚΤΑΣΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
& ΕΝΝΟΙΑ ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Από την διάταξη του άρθρου 22 παρ. 2 του Συντάγματος 1975 και από το άρθρο 7 του Ν. 1876/1990, ο οποίος υλοποίησε τη συνταγματική επιταγή για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προκύπτει ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και οι ενώσεις των εργοδοτών, ασκούν κατά την σύναψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) νομοθετική (κανονιστική) εξουσία. Με άλλα λόγια, με τις παραπάνω διατάξεις οι οργανώσεις αυτές θεωρούνται φορείς δημόσιας εξουσίας κατά παραχώρηση του Συντάγματος και συνεπώς οι ΣΣΕ ως προς το κανονιστικό τους μέρος (δηλαδή τις ουσιαστικές διατάξεις τους), έχουν ισχύ ουσιαστικού νόμου.

Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 1876/1990 και για τις εκδιδόμενες από τους Διαιτητές του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), Διαιτητικές Αποφάσεις, αφού κάθε μία από αυτές αποτελεί υποκατάστατο της ΣΣΕ που δεν υπογράφθηκε από τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων.

Περαιτέρω κατά την παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν. 1876/1990, οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές Σ.Σ.Ε., δεσμεύουν μόνο τους εργοδότες και τους εργαζόμενους που είναι μέλη των συμβαλλόμενων στη ΣΣΕ οργανώσεων ή των οργανώσεων που συμμετείχαν στη διαδικασία έκδοσης της ΔΑ., ενώ η ΕΓΣΣΕ δεσμεύει υποχρεωτικά όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, ικανές να υπογράφουν Σ.Σ.Ε.

 

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker