Εθνικό μέτωπο για μεταρρυθμίσεις και χρέος Λύση με υπερκομματικό υπουργό Οικονομικών και ευρεία πολιτική συναίνεση μεθοδεύει ο Τσίπρας

0

 Με μπαράζ ενωτικών κινήσεων και καταλυτικών πρωτοβουλιών ώστε να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία για την αποκατάσταση της λειτουργίας των τραπεζών άμεσα, ώστε να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης που θα οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές. Σε αυτό το πλαίσιο από το προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιούνται πολιτικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες και τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας. Με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας σφραγίζει την πολιτική αξιοπιστία του και δεσμεύει τους πολιτικούς αρχηγούς σε κοινό-ενωτικό μέτωπο, ανάγοντας τις διαπραγματεύσεις σε εθνική υπόθεση και προκαταλαμβάνοντας την ευρεία αποδοχή της τελικής συμφωνίας από τη Βουλή.

Την ανάληψη ενωτικών-εθνκών πρωτοβουλιών από τον Αλέξη Τσίπρα είχε εγκαίρως επισημάνει το sofokleousin.gr, πριν από την έναρξη της διαδικασίας του Δημοψηφίσματος, κάτι που καεστει επιτακτική ανάγκη μετά από μια εβδομάδα με κλειστές τράπεζες και ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που έδωσαν τη χαριστική βολή στην ήδη λαβωμενη οικονομία.

Επί τάπητος τίθνεται και ευρύτερες κυβερνητικές αλλαγές, ενδεχομένως σε δυο φάσεις, ώσστε να υπάρξει έκφραση της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών και σε κυβερνητικό επίπεδο. Σε αυτή τη φάση πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δεν συζητά ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ζητά όμως διακομματική στήριξη στο πρόσωπό του.

Στόχος είναι η άμεση έγκριση της ελληνικής πρότασης για νέο πρόγραμμα από τον ESM απο το Eurogroup ώστε να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί για την αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές με τον αντιπερόεδρο της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, να δηλώνει ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργασλεία της για τη στήριξη και επαναλειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Αξιοσημείωτη είναι και η παρέμβαση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη μιας νέας Ευρώπης που θα αφήσει πίσω της τη λιτότητα.

Πολτιική συμφωνία

Παράλληλα με την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη και του Γιώργου Χουλιαράκη και την ανάληψη της ευθύνης των διαπραγματεύσεων από τον ίδιο, χωρίς ενδιάμεσο υπουργό και διαπραγματευτική ομάδα ο πρωθυπουργός καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχουν τεχνικές αλλά μόνο πολιτικές διαφορές, εστιάζοντας κατ αποκλειστικότητα στο ζήτημα του χρέους.

Για τον Αλέξη Τσίπρα το διακύβευμα είναι η άμεση απομείωση του χρέους ώστε τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που θα υιοθετηθούν να είναι ηπιότερα καθώς θα υπολογίζονται πάνω σε μικρότερο χρηματοδοτικό κενό.

Σε αντάλλαγμα ο Αλέξης Τσίπρας συναινεί στον ορισμό υπουργού Οικονομικών κοινής αποδοχής ο οποίος θα αναλάβει απερίσπαστος την εφαρμογή της συμφωνίας απολαμβάνοντας διακομματικής στήριξης.

Με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύει την πολιτική του βούληση για προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα την άμεση επαναλειτουργία των τραπεζών και την αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία της χώρας.

Στόχος είναι να αποκατασταθεί συνολικά η αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος απέναντι στους εταίρους και στην ελληνική κοινωνία, ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παίζει πλέον το στοίχημα της ανάδειξής του σε ουσιαστικό ηγέτη.

Σε αυτή τη φάση, με την αντιπολίτευση σε μεταβατική και ανασυνθετική φάση ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να υπαγορεύσει το πλαίσιο και τις εξελίξεις, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, όλων πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής και να πάρει ως αντάλλαγμα μέτρα για την άμεση μείωση χρέους.

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker