Η απάντηση Μητρόπουλου για το φορολογικό αδίκημα: Έχει παραγραφεί και έχει “πλήρως φορολογηθεί” (με 3%)

0

Εχει παραγραφεί το φορολογικό μου αδίκημα εδώ και πολλά έτη, απαντά ο Αλέξης Μητρόπουλος στην απόφαση του Οικονομικού Εισαγγελέα να ζητήσει την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο γνωστός εργατολόγος, Βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής σήμερα, σε απάντησή του στα σχετικά δημοσιεύματα, επισημαίνει ότι το πρόστιμο που του επεβλήθη για δικηγορική αμοιβή που εισέπραξε προ 16 ετών (1999) στο εξωτερικό, «εκτός από παραγεγραμμένο, κρίθηκε (σχεδόν στο σύνολό του) και στην ουσία παράνομο, επειδή ήδη είχα νομίμως και πλήρως φορολογηθεί».

Ως εκ τούτου, καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο και τον Υπουργό Επικρατείας υπεύθυνο για τη Διαφθορά κ. Παναγιώτη Νικολούδη «να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή μου από Υπηρεσίες και θεσμούς που εποπτεύουν».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε επίσημη ανακοίνωσή του αναφέρει:

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα στο διαδίκτυο ότι ο Οικονομικός Εισαγγελέας κ. Γιάννης Δραγάτσης ζήτησε την άρση ασυλίας μου για φορολογική μου εκκρεμότητα, οφείλω στον ελληνικό λαό τις παρακάτω εξηγήσεις:

α) Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 1453/2015 Πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την υπ’ αριθ. 525/23-3-2015 Γνωμοδότησή του, που εκδόθηκαν μετά από σχετικό ερώτημα της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων του ΥΠΟΙΚ κ. Κατερίνας Σαββαΐδου (ΔΕΛ Β1021392/ΕΞ 2015), η φορολογική μου υπόθεση είναι παραγεγραμμένη προ πολλών ετών.

β) Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 677/2015 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας (προδικαστική) και την υπ’ αριθ. 3752/2015 (τελεσίδικη), το πρόστιμο που μου επεβλήθη για δικηγορική αμοιβή που εισέπραξα προ 16 ετών (1999) στο εξωτερικό, εκτός από παραγεγραμμένο, κρίθηκε (σχεδόν στο σύνολό του) και στην ουσία παράνομο, επειδή ήδη είχα νομίμως και πλήρως φορολογηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3259/2004 («επαναπατρισμός κεφαλαίων»).

γ) Όλα τα παραπάνω έγγραφα είχα γνωστοποιήσει με δική μου επιμέλεια στον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, Προϊστάμενο του κ. Γ. Δραγάτση, με το υπ’ αριθ. 13018/28-5-2015 έγγραφό μου.

δ) Αντίστοιχο αίτημα του Οικονομικού Εισαγγελέα κ. Γ. Δραγάτση στις 7-11-2013 (αριθ. 6268/2013) που είχε αποσταλεί στη Βουλή στις 8-11-2013 (αριθ. 5573/2013), με το οποίο ζητούσε τον έλεγχο της περιουσιακής μου κατάστασης, είχε απορριφθεί από την αρμόδια Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής στις 21-11-2013.

ΚΑΛΩ άμεσα τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο και τον Υπουργό Επικρατείας υπεύθυνο για τη Διαφθορά κ. Παναγιώτη Νικολούδη να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή μου από Υπηρεσίες και θεσμούς που εποπτεύουν.

Αλέξης Π. Μητρόπουλος
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής

Για να θυμηθούμε …..
ΠΟΛ.1124/25.11.2004
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 38 του N. 3259/2004, σχετικά με τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια.
Απόσπασμα
“..Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού προβλέπεται, ότι φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι φορολογικά υπόχρεα στην Ελλάδα μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια, τα οποία διαθέτουν σε οποιαδήποτε μορφή τραπεζικών λογαριασμών στην αλλοδαπή (καταθετικούς ή επενδυτικούς), σε τραπεζικούς λογαριασμούς της ημεδαπής, σε χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, δηλαδή μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2005, καταβάλλοντας φόρο με συντελεστή 3% επί της αξίας τους κατά το χρόνο της μεταφοράς.

Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού, θα πρέπει το φυσικό ή νομικό πρόσωπο να διαθέτει Α.Φ.Μ., αφού ως υποκείμενο φόρου στην Ελλάδα θα πρέπει να του έχει χορηγηθεί Α.Φ.Μ. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει πρώτα να αποκτήσει Α.Φ.Μ. και στη συνέχεια να προβεί στις πιο κάτω ενέργειες για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων του.

Ως επαναπατρισμός των κεφαλαίων της αλλοδαπής νοείται η εισαγωγή στη χώρα μας των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην αλλοδαπή, ανεξάρτητα αν τα κεφάλαια αυτά είχαν εξαχθεί στην αλλοδαπή ή παρέμεναν εξ΄ αρχής στην αλλοδαπή χωρίς να έχουν εισαχθεί καθόλου στη χώρα μας. Τα κεφάλαια αυτά μπορεί να έχουν προέλθει από εξαγωγές, από πώληση ακινήτου ή χρεογράφων στην αλλοδαπή (capital gains), από ναυτιλιακές εργασίες, κλπ. Δηλαδή, για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού, δεν εξετάζεται ούτε ο τρόπος ούτε ο τόπος απόκτησης των κεφαλαίων αυτών, πλην όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα εισαγόμενα κεφάλαια θα πρέπει να υπήρχαν στην αλλοδαπή κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του N. 3259/2004, δηλαδή το αργότερο μέχρι τις 4 Αυγούστου 2004.

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker