ΙΚΑ-Εγκ.33/28.4.14-Κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ εγγράφων (Ν.4250/14)

0

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 33/28.4.2014
Γνωστοποίηση των διατάξεων του ν. 4250/2014
Αθήνα, 28 Απριλίου 2014
Αριθμ. Πρωτ. Γ 99/23

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΛ/ΣΗΣ ΔΙΑΔ/ΣΙΩΝ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Ταχ. Δ/νση : Μενάνδρου 41 – 43 – 104 37 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Σ. Καραφέρια- Μ.Ελευθεριάδου – Τηλέφωνο : 210-52.42.802/52.39.972
FAX : 210-52.22.994- E-mail : dieforga@ika.gr

Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ Αρ.33

ΘΕΜΑ: «Γνωστοποίηση των διατάξεων του ν. 4250/2014».

Σας κοινοποιούμε τη με αρ. πρωτ. ΔΙΣΚΠΟ/Φ.15/οικ.8342/1.4.2014 εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και το με αρ. πρωτ. Φ80000/οικ.7837/504/07.04.2014 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με τα οποία παρέχονται διευκρινίσεις για τον ν. 4250/2014 (ΦΕΚ 74/τ.Α΄/26-3-14) «Διοικητικές Απλουστεύσεις -Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα – Τροποποίηση Διατάξεων του π.δ. 318/1992 (Α΄ 161) και λοιπές ρυθμίσεις».

Στο πλαίσιο των διοικητικών απλουστεύσεων που προβλέπει ο ανωτέρω νόμος, με τις οποίες βελτιώνονται οι διοικητικές διαδικασίες, σημαντικότερη είναι αυτή που ρυθμίζεται στα άρθρα 1-3 και αφορά την κατάργηση της υποχρέωσης:

α) υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερόμενους, στο σύνολο των συναλλαγών τους με το δημόσιο,

β) δημοσίευσης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, Τεύχος ΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.Μ.Η. από 01/01/2015, των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών Α.Ε. Ε.Π.Ε., ευρωπαϊκών εταιρειών κτλ, και

γ) βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής στην Υ.Δ. που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμούς του δημοσίου.

Ειδικότερα, δεν υφίσταται πλέον η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων εγγράφων ή επικυρωμένων αντιγράφων των εγγράφων που έχουν εκδοθεί από φορείς του Δημοσίου, τους Ο.Τ.Α., τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα Δικαστήρια όλων των βαθμών, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.3429/2005 καθώς και τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. για το σύνολο των συναλλαγών που έχουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες με τους φορείς αυτούς. Αντί αυτών, γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή η υποβολή ευκρινών φωτοαντιγράφων των πρωτοτύπων εγγράφων ή των ακριβών αντιγράφων τους.

Γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά φωτοαντίγραφα από αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων (πάντα ευκρινή) τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο, καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στην ρύθμιση.

Υποχρεωτικά αποδεκτά γίνονται και τα ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα εγγράφων που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο.

Η υποβολή απλών αντιγράφων εγγράφων, συνοδευόμενων από την υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαίωνε την ακρίβεια των στοιχείων καταργείται.

Επισημαίνουμε ότι οι υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις οποίες υποβάλλονται τα φωτοαντίγραφα, οφείλουν να διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο ανά τρίμηνο, σε ποσοστό τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5%) του συνόλου των φωτοαντίγραφων που τους έχουν κατατεθεί, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ή τους φορείς που τα έχουν εκδώσει. Σε περίπτωση προσκόμισης παραποιημένων ή πλαστών φωτοαντιγράφων εγγράφων επιβάλλονται στον ενδιαφερόμενο οι κυρώσεις του ν.1599/1986 – εφόσον για την πράξη αυτή δε προβλέπονται άλλες αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις – και ανακαλείται αμέσως η διοικητική ή άλλη πράξη για την έκδοση της οποίας χρησιμοποιήθηκαν τα φωτοαντίγραφα αυτά, διότι η υποβολή απλών, ευανάγνωστων φωτοαντιγράφων επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης (εξισώνεται δηλ. ουσιαστικά με την υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986).

Εφιστάται η προσοχή στις υπηρεσίες μας ότι με την πάροδο τριών μηνών από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου, καταργείται η απαίτηση υποβολής πρωτοτύπων εγγράφων ακόμα και για τις διαδικασίες εκείνες που τούτο προβλεπόταν ρητά από την κείμενη νομοθεσία. Η απαίτηση αυτή μπορεί να διατηρηθεί μόνο για εξαιρετικούς λόγους, οι οποίοι θα καθορισθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση εντός του ανωτέρου χρονικού διαστήματος και θα σας γνωστοποιηθούν με νεότερή μας εγκύκλιο.

Τέλος και όπως προβλέπεται στην παράγραφο 2, περ. γ’ του άρθρου 1 του ν.4250/2014, οι διοικητικές αρχές και τα ΚΕΠ εξακολουθούν να επικυρώνουν αντίγραφα από το πρωτότυπο ή από το ακριβές αντίγραφο της διοικητικής αρχής που το εξέδωσε, μόνο στην περίπτωση που αυτά υποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο σε φορείς που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 1, παράγραφος 1 του ίδιου νόμου.

Παρακαλούμε με ευθύνη των Προϊσταμένων των οργανικών μονάδων να λάβουν γνώση ενυπόγραφα όλοι οι υπάλληλοι της μονάδας τους.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΛΟΥΡΙΔΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker