Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό κο ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ : Ανασκευάστε την δήλωσή σας κε Υπουργέ,

0

Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Καβάλας
Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
ΟΜΟΝΟΙΑΣ 161 – Καβάλα * Τηλ.2510-831667,fax 2510-224698 *e-mail: nikos.patelis@eges.gr
Αριθμός απόφασης Πρωτοδικείου Καβάλας 410/03-12-1999 και αριθμός καταχώρησης 11/21-2-2000

Αρ. Πρωτ. 327/04-08-2015

Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό κο ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ

Κοινοποίηση:
– Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

ΘΕΜΑ: Σχολιασμός επί δηλώσεών σας με την ευκαιρία διαπίστωσης χρήσης μη δηλωθέντων ΦΤΜ

Ανασκευάστε την δήλωσή σας κε Υπουργέ,

Καλούμε τον αξιότιμο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη να ανασκευάσει δημόσια την τελευταία δήλωσή του περί «συνεργίας» του Κλάδου των Λογιστών Φοροτεχνικών στις περιπτώσεις λειτουργίας αδήλωτων φορολογικών ταμειακών μηχανών.

Η συνέντευξή σας περιείχε το την εξής φράση :
«…ο οποίος έχει μια πλαστή φορολογική ταμειακή μηχανική, εισπράττει παραπάνω ΦΠΑ, εισπράττει από τον πολίτη αυτό που πρέπει να εισπράξει και δεν το αποδίδει μετά. Ξέρουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιχειρηματίες δεν είναι μόνοι τους. Συνήθως έχουν συνεργάτες είτε από το χώρο των λογιστών, είτε από το χώρο των εμπόρων, των φορολογικών ταμειακών μηχανών. Τους καλούμε, έστω και τώρα να καταλάβουν τι κάνουνε.»

Ίσως ήταν ένα ελεύθερο κείμενο χωρίς προηγούμενη γραπτή σύνταξη και επεξεργασία ως προς το περιεχόμενο και αυτό εξηγεί εν μέρει το ότι η μπάλα πήρε αμπάριζα και τους Λογιστές. Άλλωστε η ποιο συνηθισμένη φράση στα χείλη Εφοριακών και φορολογούμενων είναι : «για όλα φταίει ο Λογιστής»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ μπορείτε να μας απαντήσετε ποιο είναι το όφελος του οιουδήποτε Συναδέλφου να συμπράξει με τον επιχειρηματία στην χρήση μιας επιπλέον (από την αναγκαία τουλάχιστον μία νόμιμη Φ.Τ.Μ.) αδήλωτης ταμειακής μηχανής ;

Ο έμπορος (αν αυτές προμηθεύονται από την Ελλάδα) έχει όφελος το κέρδος (ίσως δεν κόπηκε και τιμολόγιο), ο φοροφυγάς έχει όφελος τον φόρο και το Φ.Π.Α. αλλά ο Συνάδελφος τι όφελος έχει ;

Σε όλα τα «εγκλήματα» ο κατήγορος αλλά και ο «δικαστής» ψάχνει το κίνητρο ώστε να στοιχειοθετήσει το κατηγορητήριο. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου το έπραξαν ώστε να σας ενημερώσουν ορθά ;

Η δημόσια διαπόμπευση όλου του Κλάδου που καλείται κάθε φορά να βγάλει το «φίδι» της ολοκλήρωσης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των φορολογούμενων από την «τρύπα» της ανοργανοσιάς του Ελληνικού Δημοσίου και της πολυδαίδαλης (και πολύ συχνά αντικρουόμενης) φορολογικής νομοθεσίας είναι το λιγότερο άδικη.

Χιλιάδες Συνάδελφοί μας εργάζονται όλο το 24ωρο σε ένα «εχθρικό» περιβάλλον αντιπαλεύοντας με επιχειρηματίες που προσπαθούν να επιβιώσουν ή να φοροδιαφύγουν και το Δημόσιο συμφέρον που είναι η ομπρέλα ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Αρκεί να δείτε τα στοιχεία που πριν λίγες ημέρες δημοσιοποίησε η ΓΓΔΕ για τον αριθμό των φορολογικών δηλώσεων που αποστέλλονται ανά ώρα για να κατανοήσετε την προσπάθειά μας επί 24ωρου βάσεως. Και σίγουρα αυτό είναι ένα πολύ – πολύ μικρό κομμάτι της δουλειάς που κάνουμε για λογαριασμό και προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος.

Εμείς γνωρίζουμε ότι δεν δικαιούμαστε να αρρωστήσουμε, να πάρουμε άδεια εν μέσω καύσωνα (π.χ. οι Δικηγόροι έχουν επίσημη αργία όλο τον Αύγουστο και οι Συνάδελφοί σας Εφοριακοί πρέπει να παίρνουν 2-3 εβδομάδες άδεια) φοβόμαστε ακόμη – ακόμη και να πεθάνουμε στην καρέκλα μας (όπως πολλοί Συνάδελφοι τα τελευταία χρόνια από το άγχος) μας απαγορεύει δηλαδή η ισχύουσα νομοθεσία του Υπουργείου Οικονομικών να ζήσουμε σαν άνθρωποι , και αντί να έχουμε δημόσια αναγνώριση της προσπάθειάς μας το μόνο που ακούμε, όταν κάποιος φορολογούμενος ή εφοριακός κάνει κάτι παράνομο, να τονίζετε και η συμμετοχή της «τελευταίας τρύπας του ζουρνά» που είναι ο Λογιστής που αναγκαστικά αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον φορολογούμενο και το δημόσιο.

Δυστυχώς πάντα τα κακά νέα έχουν μεγαλύτερη ακροαματικότητα στα ΜΜΕ. Είναι αναγκαίο όμως να ακουστεί και ένας έπαινος για τους συνεπείς φορολογούμενους, τους εφοριακούς που κάνουν άριστα την δουλειά τους και τους Συναδέλφους που υπερβάλλουν τους εαυτούς τους. Γιατί αυτοί είναι ο κανόνας και οι άλλοι οι κακοί οι εξαιρέσεις και όχι το αντίστροφο.

Κύριε Υπουργέ
ανάμεσά μας όπως και ανάμεσα στον δικό σας Κλάδο βρίσκονται και «κακοί Συνάδελφοι» όμως η κάθε περίπτωση φοροδιαφυγής πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά, να τιμωρούνται παραδειγματικά οι υπεύθυνοι και οι συνένοχοι και να μην γίνονται δηλώσεις εντυπωσιασμού.

Αυτή την χρονική περίοδο που το Κράτος και οι Πολίτες προσπαθούν να επιβιώσουν θεωρούμε ότι δεν τις έχει ανάγκη ούτε το Υπουργείο, ούτε η Κοινωνία.

Και αν υπάρχουν δηλώσεις υπευθύνων που στοχοποιούν άδικα τον Κλάδο μας σίγουρα κάνει ζημιά στην ψυχική ηρεμία μας και δεν είναι καλός σύμβουλος της επαγγελματικής και εθνικής μας συνείδησης.

Ο Κλάδος μπορεί και θέλει να εργασθεί από κοινού με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις αλλά και τρομακτική ζημία στις κοινωνικές υποδομές.

Όταν όλοι πληρώνουμε το φόρο που μας αναλογεί, ο καθένας μας πληρώνει λιγότερο.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ο Γ. Γραμματέας
Νικόλαος Πατέλης Ιωάννης Παναγιωτίδης

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker