Εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής σε ενημερωτική εκδήλωση για το ΤΑΠΕΜ (Επικουρικό Ταμείο Μετάλλου)

0

Συνάδελφοι λάβαμε από το ΤΑΠΙΤ – τμήμα ΤΑΠΕΜ την παρακάτω επιστολή βάσει της οποίας ο αρμόδιος υπάλληλος μας ζητάει να κάνουμε μια ενημερωτική συνάντηση.
Είναι αναγκαίο όμως να γνωρίζω πόσοι Συνάδελφοι ενδιαφέρονται με δήλωση συμμετοχής ώστε να ξέρω τι αίθουσα μας χρειάζεται (και εάν). Στείλτε λοιπόν email με εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής.

Σας στέλνω και την σχετική νομοθεσία όπως ισχύει ΣΗΜΕΡΑ προκειμένου να δείτε εάν έχετε πελάτες που το προσωπικό τους έπρεπε να είχε ή πρέπει να είναι ασφαλισμένο στο επικουρικό μετάλλου ώστε να αποφασίσεται για την συμμετοχή σας σε συνάντηση που θα γίνει κάποιο απόγευμα Δευτέρας ή Τετάρτης.

Ευχαριστώ για το ΔΣ
Νικόλαος Πατέλης

Το κείμενο που ακολουθεί είναι όπως μας το έστειλε ο Υπάλληλος του ΤΑΠΙΤ-ΤΑΠΕΜ κος Δ.Χατζηαντωνίου τον οποίο και ευχαριστούμε:

Στην προσπάθεια καλύτερης ενημέρωσης και συνεργασίας για την αποφυγή λαθών και περεξηγήσεων σας καλώ σε μια άτυπη συνάντηση σχετικά με τα όσα έχουν να κάνουν με το πρώην Ταμείου Μετάλλου νυν ΤΑΠΙΤ τμήμα ΤΑΠΕΜ το νομικό καθεστώς που υπάρχει τι προβλέπεται να γίνει ποιές δυνατότητες ρύθμισης υπάρχουν .
Επείδη είναι δύσκολο να γίνει ολοκληρωμένη ενημέρωση μέσω του email καλό θα ήταν να προγραμματίσουμε μια συνάντηση με τους λογιστές αλλά και τους εργοδότες για καλύτερη ενημέρωση.
Σαν πρώτη ενημέρωση ενημερώνω ποιές χονδρικά κατηγορίες είναι υπόχρεες ασφάλισης στο Ταμείο Πρόνοιας .

Υπόχρεοι ασφάλισης (ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ και συνοπτικά) στο ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΡΓ/ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ νυν ΤΑΠΙΤ.

Κατηγορία Α΄

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι καθαρά μεταλλουργικές επιχ/εις
ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΑ-ΣΙΔΗΡ/ΕΥΕΣ-ΑΛΟΥΜ/ΕΥΕΣ- ΚΥΤΙΟΠΟΙΙΑ (ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ)- ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤ/ΩΝ -ΦΑΝΟΠΟΙΕΙΑ ( ΟΛΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΔΟΥΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ) στην περίπτωση του ΦΑΝΟΠΟΙΕΙΟΥ-ΒΑΦΕΙΟΥ δεν ασφαλίζεται ο υπάλληλος με ειδικότητα ΒΑΦΕΑΣ ΑΥΤ/ΩΝ Προσοχή ο εργάτης προεροιμασίας ενός ΒΑΦΕΙΟΥ ασφαλίζεται στο ΤΑΠΙΤ , -ΚΛΕΙΔΑΡΑΔΕΣ και ότι έχει να κάνει με την επεξεργασία Μεταλλου.
Στην κατηγορία αυτή είναι υπόχρεοι ασφάλισης όλοι οι υπάλληλοι άσχετα με το είδος εργασίας που παρέχουν π.χ σε μια επιχείρηση όπως τα ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΑ ασφαλίζονται όλοι (υπαλληλοι γραφειου-οδηγοί-λογιστές κλπ)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β
Εδώ υπόχρεοι ασφάλισης είναι οι ειδικότητες οι καθαρά επεξεργασίας μετάλλου -συντηρητές μηχανών κλπ.
Παράδειγμα μια λατομική επιχείρηση εάν απασχολεί μηχανικό συντήρησης είναι υπόχρεη ασφάλισης της παραπάνω ειδικότητας.
Δεν είναι υπόχρεοι ασφάλισης οι εργαζόμενοι που πληρώνουν σε άλλο ταμείο π.χ ΤΑΜΕΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (Π.Ε εκπαιδευτική βαθμίδα ΤΣΕΜΕΔΕ κλπ Ταμεία)

ΤΑΠΙΤ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΔΑΓΚΛΗ 8 Τ.Κ 65403
2510220248

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Νόμος 1384 της 4/5.8.83. Τροποποίηση και συμπλήρωση
της Νομοθεσίας του Επικουρικού Ταμείου Εξόδου
Γερόντων και Ανικάνων Εργατών Μετάλλου και άλλες
διατάξεις (Α’ 106).
_____________________Από το NOMOS 21/11/2014_____________

Αρθρο 1

Επωνυμία Ταμείου

Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “Επικουρικόν
Ταμείον Εξόδου Γερόντων και Ανικάνων Εργατών Μετάλλου” που ιδρύθηκε με
το Ν.Δ. 5/11 Νοεμβρίου 1935, (ΦΕΚ 539 τ. Α) , μετονομάζεται σε
“Επικουρικό Ταμείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου” (ΕΤΕΜ) .
_____________________________________________________________________

Αρθρο 2

Πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση

Στην ασφάλιση του ΕΤΕΜ υπάγονται υποχρεωτικά από την ισχύ του νόμου αυτού, όσοι προσφέρουν εξαρτημένη εργασία με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου σε κάθε βιομηχανική ή βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα γενικά, είτε ιδιωτική, είτε του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημόσιων Επιχειρήσεων, που έχουν την έδρα τους μέσα στις ασφαλιστικές περιοχές όπου ισχύει η ασφάλιση του ΙΚΑ, σύμφωνα με τις παρακάτω διακρίσεις:

α) Οι εργατοτεχνίτες και υπάλληλοι που αποσχολούνται στις καθαρά μεταλλουργικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την ειδικότητα και από το είδος της εργασίας που προσφέρουν.

Καθαρά μεταλλουργικές επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται αυτές που έχουν αντικείμενο την παραγωγή ή την παραγωγή και την εμπορία κάθε είδους μετάλλου ή μεταλλουργικών εξαρτημάτων και προϊόντων, την επεξεργασία ή το μετασχηματισμό του μετάλλου, όπως τα λεβητοποιεία, χυτήρια, μηχανουργεία επανορθωτήρια (Ρεκτιφιέ) βιδοποιεία, κασσιτερωτήρια, καρφοβελονοποιεία, κλειθροποιεία, μεταλλοκυτιοποιεία και πωματοποιεία σιδηρουργεία, ορειχαλκουργεία, επινικελωτήρια, επιμεταλλωτήρια ναυπηγεία (εκτός από αυτά που δουλεύουν με ξύλο ή πλαστικό), οι επιχειρήσεις μεταλλουργικών καθαρά επισκευών πλοίων και πλωτών μέσων, οι επιχειρήσεις παραγωγής ή εγκατάστασης κλιματισμών, οι επιχειρήσεις παραγωγής καλωδίων, τα εργαστήρια γαλβανισμού ανοδοιώσεων, οξειδώσεων και βαφής με σκλήρυνση κάθε είδους μετάλλου ή αλουμινίου, οι βιομηχανίες ή βιοτεχνίες παραγωγής ή επισκευής μεταλλουργικού πολεμικού υλικού ξηράς – θάλλασας – αέρα, οι βιομηχανίες ή βιοτεχνίες παραγωγής, συναρμολόγησης ή παρασκευής μεταλλικών μερών αυτοκινήτων, μοτοσυκλεττών, ποδηλάτων, γεωργικών και οδοποιητικών μηχανημάτων σιδηροδρομικού υλικού, μηχανών εσωτερικής ή εξωτερικής καύσεως και των εξαρτημάτων τους.

β) Οι πιο κάτω αναφερόμενοι τεχνίτες,βοηθοί και οι μαθητευόμενοί τους, που παρέχουν εξηρτημένη εργασία ιδιωτικού δικαίου, σε οικονομικές δραστηριότητες ιδιωτικές ή δημόσιες ή ΝΠΔΔ ή οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Δημόσιων Επιχειρήσεων ανεξάρτητα από τη μορφή, το είδος το σκοπό και το αντικείμενο των εργασιών τους:

(1) Εφαρμοστές, τορναδόροι μετάλλου γενικά, σιδηρουργοί ορειχαλκουργοί, μολυβδουργοί, βιδοποιοί, χύτες μετάλλων παντός είδους συμπεριλαμβανομένου και του αλουμινίου, χειριστές και τροφοδότες πρεσσών μεταλλικών αντικειμένων χειριστές ψαλιδιών κοπής μετάλλων μηχανών γωνιοποιητικών, πλάνων φρεζοδραπάνων γραναζοκόπτων, ρεκτιφιέ, παντογράφων, εργαλειομηχανών, λειαντομηχανών και οι εργαλειοκατασκευαστές.
(2) Αδειούχοι ή διπλωματούχοι πρακτικοί και πτυχιούχοι μηχανικοί, μηχανοτεχνίτες κατασκευής, επισκευής, συναρμολόγησης μέτρησης και συντήρησης μηχανών εσωτερικής ή εξωτερικής καύσεως ή άλλων μεταλλικών μερών και εξαρτημάτων των παντός είδους οχημάτων ή μηχανημάτων ξηράς θάλασσας, αέρα.

(3) Κατασκευαστές, φανοποιοί συναρμολογητές, διακοσμητές μεταλλικών διακοσμήσεων των παντός είδους αμαξωμάτων των οχημάτων και μηχανημάτων ξηράς, θάλασσας, αέρα και οι συντηρητές μηχανολογικών εγκαταστάσεων Α, Β και Γ τάξεως.

(4) Σωληνουργοί διαμορφωτές σωλήνων συρματουργοί, γαλβανιστές, ψήστες συρμάτων, εργατοτεχνίτες αγκαθωτού και πλεκτού σύρματος και συρματοσχοίνων και δομικών πλεγμάτων.

(5) Επινικελωτές, επιμεταλλωτές, χρωμιωτές ατσαλωτές σκληρυντές μετάλλων, μπανιαδόροι μετάλλων, χειριστές μηχανών θερμικής συγκόλλησης μετάλλων, οξυγονοκολλητές, οξυγονοκόπτες, ηλεκτροσυγκολλητές, υδρογονοκολλητές, κασσιτερωτές, οξυγονιστές βουρτσαδόροι και στιλβωτές μετάλλων.

(6) Λεβητοποιοί, βιδωτές, μονταδόροι, πελεκητές, πιστολαδόροι, ελασματουργοί, υδραυλικοί πλοίων και πλωτών μέσων, πυρωτές μεταλλοπασαδόροι, τορνευτές μεταλλικών φύλλων, συναρμολογητές σκαλωσιών πλοίων, πονταδόροι, ματσακονιστές, υφαλοκαθαριστές, υφαλοχρωματιστές, αμμοβολιστές, μανουβραδόροι, αδειούχοι θερμαστές, αρχιθερμαστές,
λιπάντες ξηράς και χειριστές ζυγοσταθιμστικών μηχανών.

***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά το άρθρο μόνο της Υ.Α. 105/Ν.631 (Κ.ΑΣΦ) της
7/29.11.84 (Β’ 844), ορίζεται ότι από την ισχύ του Ν. 1384/1983, στις υπακτέες στο ΕΤΕΜ ειδικότητες της παρ. 6 του άρθρου 2 αυτού, περιλαμβάνονται και οι καθαριστές πλοίων.

(7) Κλειθροποιοί, καρφοβελονοποιοί, συναρμολογητές μεταλλικών κατασκευών, γεφυρών, μεταλλογεφυροποιοί, τροχιστές, μασγαλατζήδες, τεχνίτες μεταλλικών σκελετών επίπλων, καμινευτές, γαλβανιστές, μητραδόροι, μεταλλοπαντογραφοτεχνίτες, λευκοσιδηρουργοί, συγκολλητές μεταλλικών κυτίων, χειριστές ξεχειλωτικών μηχανών, θηλυκοτικών και κλειστικών μηχανημάτων.

(8) Τεχνίτες και κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου, ανοδειωτές και βαφείς αλουμινίου.

(9) Τεχνίτες κατασκευής, συναρμολόγησης και εγκατάστασης των τμημάτων από μέταλλο των μηχανημάτων εξαρτημάτων και αγωγών κλιματισμού παραγωγής και συλλογής ενέργειας.

(10) Τεχνίτες αποσυναρμολόγησης ή διάλυσης πλοίων πλωτών μέσων μεταλλικών οχημάτων και μηχανημάτων μεταλλικών γεφυρών ή μεταλλουργικών κατασκευών, τεχνίτες και συναρμολογητές μεταλλικών σκελετών οικοδομικών εν γένει έργων και μεταλλικών συσκευών.

(11) Οι εργοδηγοί, αρχιεργοδηγοί, προϊστάμενοι, επόπτες, τεχνικοί δ/ντές, επιθεωρητές των αποκλειστικά μεταλλουργικών τμημάτων βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων και συνεργείων.

(12) Εκείνοι που η ιδιότητα ή ειδικότητά τους προέρχεται από προαγωγική εξέλιξη μιας από τις παραπάνω ασφαλιζόμενες ειδικότητες.
_____________________________________________________________________

Αρθρο 3

Πρόσωπα εξαιρούμενα από την ασφάλιση

Εξαιρούνται από την ασφάλιση του ΕΤΕΜ, όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν υπάγονται σε ασφάλιση φορέα κύριας ασφάλισης.
___________________________________________________________________
Αρθρο 4

Επίλυση αμφισβητήσεων

Κάθε αμφισβήτηση από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, σχετική με την υπαγωγή στην ααφάλιση κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού επιλύεται με αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου που πρέπει να υποβληθεί εντός αντιτρεπτικής προθεσμίας 60 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης του Δ/ντού του Ταμείου.

____________________________________________________________________

Αρθρο 5

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των αποσχολουμένων
στις νέες περιοχές

1. Μισθωτοί που θα υπαχθούν ή έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΕΤΕΜ,
λόγω επέκτασης του μετά την 1η Ιανουαρίου 1970 σε άλλες περιοχές της
Χώρας ή λόγω επέκτασης σε νέες ειδικότητες και νέα είδη μεταλλουργικών
εργασιών, δικαιούνται να λάβουν από το ΕΤΕΜ σύνταξη γήρατος, αναπηρίας
ή θανάτου εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Να έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης
για την ίδια αιτία.

β) Να έχει συμπληρωθεί μια ημερολογιακή πενταετία από την ημερομηνία
της επέκτασης της ασφάλισης του Ταμείου στην περιοχή ή από την υπαγωγή
των νέων ειδικοτήτων στην ασφάλιση.

γ) Να έχουν πραγματοποιήσει ως ασφαλισμένοι του Ταμείου στην περιοχή
της επέκτασής του ή από την υπαγωγή της ειδικότητάς τους στην ασφάλιση
750 τουλάχιστον ημέρες πραγματικής ασφάλισης, από τις οποίες
τουλάχιστον 100 ετησίως κατά τα τελευταία πέντε έτη πριν από την
υποβολή της σχετικής για συνταξιοδότηση αίτησής τους ή 1000 συνολικά
ανεξάρτητα από τον αριθμό των ημερών εργασίας κάθε έτους.

δ) Να αναγνωρίσει ο ενδιαφερόμενος, ή σε περίπτωση θανάτου του, τα
μέλη της οικογένειάς του, που δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν, από το
χρόνο της πραγματικής ασφαλιστέας απασχόλησής του, τις τυχόν
υπολειπόμενες κατά περίπτωση ημέρες ασφάλισης για τη συμπλήρωση των
απαιτούμενων, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Παροχών του ΕΤΕΜ,
ελάχιστων όρων για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Η
αναγνώριση γίνεται με απόφαση του Δ/ντή του Ταμείου ύστερα από αίτηση
του ασφαλισμένου.

Ο αναγνωριζόμενος χρόνος εξαγοράζεται με την καταβολή από τον
ενδιαφερόμενο του συνόλου των εσφορών εργοδότη και ασφαλισμένου που
αναλογούν στο χρόνο αυτόν με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου
εργάτη που ισχύει κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης. Το ποσό της
εξαγοράς εξοφλείται από τον ασφαλισμένο σε μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός
των οποίων δεν μπορεί να υπερβεί τον αριθμό των μηνών που
αναγνωρίζονται και σε κάθε περίπτωση τον αριθμό των 60 μηνών.

2. Πλασματικός χρόνος ασφάλισης που αναγνωρίζεται με τις διατάξεις
του Κανονισμού Παροχών του Ταμείου, συνυπολογίζεται όπως ορίζεται σύ
αυτές.

3. Τα οικονομικά αποτελέσματα των πιο πάνω συνταξιοδοτικών αποφάσεων
αρχίζουν την επομένη της πλήρους εξόφλησης των εισφορών.

_____________________________________________________________________

Αρθρο 6

Μεταβατικές Διατάξεις

“1. α) Μισθωτοί, που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που αναφέρονται στην περ. α’ του άρθρου 2 του Ν. 1384/1983, οι οποίοι λόγω της ειδικευμένης κλαδικής εργασίας τους είναι ασφαλισμένοι ή ασφαλιστέοι, βάσει της κείμενης προ της δημοσίευσης του νόμου αυτού ειδικής κλαδικής νομοθεσίας, σε κλαδικούς φορείς επικουρικής ασφάλισης, μη
συμπεριλαμβανόμενου σ’ αυτούς του ΙΚΑ – ΤΕΑΜ, εξακολουθούν να παραμένουν και να ασφαλίζονται στους ίδιους φορείς, εξαιρούμενοι από την ασφάλιση του ΕΤΕΜ.

β) Μισθωτοί, που μέχρι την 30.9.1983 ήταν ασφαλισμένοι σε διάφορα επικουρικά ασφαλιστικά Ταμεία, συμπεριλαμβανόμενου και του ΙΚΑ – ΤΕΑΜ, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΕΤΕΜ από την 1.10.1984, αν έχουν μία από τις ειδικότητες ή ιδιότητες που αναφέρονται στην περ. β’ του άρθρου 2 του Ν. 1384/1983.

γ) Κατεξαίρεση μισθωτοί, που απασχολούνταν μέχρι την 30.9.1983 σε επιχειρήσεις των περιπτώσεων α’ και β’ του άρθρου 2 του Ν. 1384/1983 και είχαν ασφαλιστεί μέχρι την ημερομηνία αυτή σε οποιοδήποτε φορέα επικουρικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του ΙΚΑ – ΤΕΑΜ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις πριν από τη δημοσίευση του παραπάνω νόμου, μπορούν με αίτηση – δήλωσή τους να παραμείνουν στην ασφάλιση του φορέα αυτού.

Η αίτηση – δήλωση πρέπει να υποβληθεί από τον ασφαλισμένο στο ΕΤΕΜ στο φορέα που παραμένει και στον εργοδότη μέχρι την 30.9.1984 και δεν μπορεί να ανακληθεί.

Ο χρόνος ασφάλισης στο ΕΤΕΜ από 1.10.83 μέχρι το μήνα υποβολής της αίτησης θεωρείται χρόνος πραγματικής ασφάλισης για κάθε περίπτωση στο φορέα επικουρικης ασφάλισης που παραμένει ασφαλισμένος και συνυπολογίζεται κατά τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης”.

***Η παρ. 1 αντικατεστάθει ως άνω δια του άρθρου 41 του Ν. 1469/1984, ΦΕΚ Α 111.

2. Ο Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων μπορεί ύστερα από πρόταση του ΕΤΕΜ και γνώμη του ΣΚΑ να προσθέτει με απόφασή του και άλλες επιχειρήσεις ειδικότητες ή εργασίες στα εδάφια αύ και βύ του άρθρου 2 του παρόντος.
_____________________________________________________________________

Αρθρο 7

Καταργούμενες διατάξεις

Καταργούνται: α) οι παρ. 2 κα 4 του άρθρου 1 του Ν.Δ. της 5/11./Νοεμβρίου 1935, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 του Α.Ν. 694/1937, (ΦΕΚ 196), β) η παρ. 1 του άρθρου 1 του 1 Β.Δ. 451/1972 (ΦΕΚ 134), καθώς και κάθε άλλη διάταξη που είναι αντίθετη ή δεν συμπορεύεται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου όπου αφορούν το ΕΤΕΜ.

Share.

About Author

Leave A Reply

eXTReMe Tracker